Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа хоче перевірити Путіна і Тимошенко?

П'ятниця, 26 червня 2009, 18:49

Зустріч Європейської комісії з міжнародними фінансовими інституціями, "Газпромом" і "Нафтогазом" у понеділок не передбачає ухвалення рішення у відношенні вирішення проблем Києва з оплатою російського газу.

Як повідомило у п'ятницю джерело у Єврокомісії, перед ухваленням остаточного рішення в Україну будуть направлені технічна і фінансова місії для перевірки газових сховищ і оцінки необхідних фінансових обсягів.

"Зустріч не приведе до чарівного вирішення до вечора понеділка. Це перша серед низки зустрічей. Ми також повинні направити в Україну місію експертів - технічних і фінансових", - сказав він.

"Тому зараз я не можу сказати, коли саме ми зможемо одержати рішення, якщо воно необхідно. Без перевірки обсягів не буде ніякого рішення. Була досягнута домовленість, що така перевірка буде проведена на вищому рівні в Україні. Тобто з цим не буде ніяких проблем", - зазначив співрозмовник.

За його словами, питання буде обговорюватися на технічному рівні.

"Це не політичне питання. Що ми намагаємося зробити, так це знайти краще рішення, чи є фінансовий розрив, який він, які обсяги газу необхідно профінансувати, можливо, міжнародними позичками. Спочатку ми повинні встановити базові факти під запитами, що були отримані від Путина і Тимошенко", - пояснив чиновник.

При цьому він додав: "Я хотів би підкреслити: це не газова криза, це не газова суперечка, і ми працюємо разом, щоб знайти правильну відповідь викликам разом з міжнародними фінансовими інституціями".

Джерело також проінформувало, що в понеділок у зустрічі будуть брати участь представники Міжнародного валютного фонду, Всесвітнього банку, Європейського банку реконструкції і розвитку, Європейського інвестиційного банку.

Також очікується "гарне представництво" української і російської сторони. Зокрема, з української сторони - в.о. міністра фінансів Ігор Уманський, заступник міністра палива та енергетики Сергій Павлуша, уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський і заступник глави правління "Нафтогаза" Ігор Діденко.

З російської сторони очікується участь заступника глави правління "Газпрому" Олександра Медведєва. Хто буде брати участь з боку російського уряду, поки ще не відомо.

"Ми усі зацікавлені в тому, щоб гарантувати, що газова криза не повторилася в будь-який час, що постачання не будуть припинені, а контрактні зобов'язання виконуються", - завірило джерело.

Він роз'яснив, що для підготовки пакета пропозицій з дозволу ситуації необхідний час: "Я упевнений, що короткострокове рішення буде знайдене - в Україні або між Україною і провайдерами газу. Цей пакет вимагає часу для його підготовки".

"Ми не можемо виключити, що усі буде довершено протягом декількох наступних тижнів. Але я не можу дати більш точного часу", - підкреслив він.
Говорячи про те, чому така ситуація виникла цього року, він назвав два фактори. Перший - це "неймовірний вплив фінансової кризи на "Нафтогаз" і українську економіку в цілому".

До другого фактора він відніс те, що після заключення контракту на початку поточного року Україна вперше сама стала розпоряджатися обсягами газу, які мають зберігатися в підземних сховищах. "До цього так не було. Ми хочемо попередити кризу. Кризи немає. Це головна причина зустрічі в понеділок", - резюмувало джерело у Єврокомісії.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування