Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа висунула за газовий кредит купу вимог

Вівторок, 21 липня 2009, 10:11

"Нафтогаз" зможе розраховувати на виділення Європою коштів лише у випадку проведення незалежного аудита газу, що знаходиться в українських підземних сховищах.

Як пише "Дело", це зафіксовано в переліку умов, які необхідно виконати Україні, щоб отримати кредит від Європи на закачування газу в підземні сховища.

За словами джерела, близького до переговорного процесу, таким чином Єврокомісія хоче заручитися гарантією, що всі позикові кошти будуть використані винятково для створення запасів газу. ("Нафтогаз" попросив $4,2 млрд., тоді як для заповнення українських "підземок", якщо виходити з ціни газу у III кварталі 2009 року $198 за 1 тис. куб. м, "Нафтогазу" буде достатньо близько $2 млрд.).

Умови Єврокомісії розділені на три частини: попередні, короткострокові й середньострокові. У першій частині документа, крім проведення незалежного аудита газу, йдеться також про необхідність розробки графіка поетапного підвищення цін на газ для населення і підприємств теплокомуненерго.

Також у терміновому порядку ЄК вимагає почати дії зі збільшення прозорості газового сектора: "В ідеалі це питання має передбачати згоду України приєднатися до Ініціативи прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative), або, як мінімум, зобов'язання регулярно і вчасно надавати офіційний звіт щодо ключових фінансових показників".

Крім того, в умовах видачі кредиту міститься пункт про необхідність ухвалення закону про держзакупівлі. "Проект закону вже розроблений урядом і може бути швидко прийнятий", - резюмує Єврокомісія.

У другому розділі документа ЄК містяться умови, які українська сторона має виконати до жовтня 2009 року. У цей період у зв'язку з підвищенням вартості газу й тарифів на комунальні послуги уряд має посилити соціальний захист населення. Зокрема, пропонується збільшити суму для покриття субсидій на оплату комунальних послуг у проекті держбюджету на 2010 рік.

У той же час у документі Єврокомісії говориться про необхідність поступового скорочення категорій громадян, які мають пільги з оплати тепла й води.

Паралельно українські влада повинна буде вжити заходів для поліпшення розрахунків населення за газ і компослуги. Для цього пропонується створити централізовану систему збору платежів. Передбачається, що споживачі будуть розраховуватися за рахунками з єдиним держорганом, який згодом буде перераховувати кошти "Нафтогазу" й комунальним підприємствам.

Єврокомісія наполягає й на чіткій системі розрахунків у промисловості. "Тепер окремі споживачі насолоджуються преференціями, тоді як інші не користуються такими перевагами", - говориться в документі.

Середньострокові умови видачі кредиту (термін виконання – 2009-2010 роки) багато в чому перегукуються з меморандумом України і ЄС про реконструкцію газотранспортної системи. Зокрема, говориться про необхідність поліпшення вимірів обсягів газу як при імпорті і транзиті газу, так і при доставці палива споживачам.

Також Єврокомісія повторила вимогу зробити самостійними "дочок" "Нафтогазу" – "Укртранс-газ" і "Укргазвидобування". На думку єврочиновників, це могло б привести до збільшення кредитоспроможності НАКу.

Крім того, в умовах Єврокомісії йдеться про необхідність наділити "Нафтогаз" повноваженнями з використання газорозподільних мереж. Також ідеьбся про посилення компетенції і незалежності Нацкомісії регулювання електроенергетики.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування