Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Репортери без кордонів" бояться, що справу Гонгадзе поексплуатують політики

Четвер, 23 липня 2009, 08:23

Міжнародна організація "Репортери без кордонів" привітала арешт колишнього керівника Головного управління карного розшуку МВС Олексія Пукача, якого звинувачують у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

"Це гарна новина. Ми сподіваємося, що це затримання допоможе дізнатися правду про замовників убивства", - сказав генеральний секретар організації Жан-Франсуа Жюльяр в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

За його словами, Георгій Гонгадзе став одним із символів свободи преси, тому за розслідуванням справи про його вбивство слідкують журналісти в усьому світі.

"Європейський союз, політики і журналісти в багатьох країнах хочуть знати правду. Тому ми і надалі будемо робити все, що в наших силах, аби дізнатися, хто замовив убивство Георгія", - наголосив Жюльяр.

Водночас, генсекретар "Репортерів без кордонів" висловив побоювання, що напередодні виборів можуть бути спроби використати справу Гонгадзе у політичних цілях.

"Ми не наївні. Зрозуміло, що чимало людей не зацікавлені в тому, щоби правда стала відомою. Це мало би непередбачувані політичні наслідки. З іншого боку, політики можуть шантажувати один одного інформацією, отриманою від Пукача", - сказав Жюльяр.

"Тим не менше, затримання Пукача – це крок уперед. Ми маємо надію на поступ у справі. Хоча це і буде нелегко, зараз ми сподіваємося на українське правосуддя як ніколи", - додав він.

"Самому Пукачу після затримання втрачати нічого. Є надія, що він почне говорити", - вважає представник "Репортерів без кордонів".

За словами Жюльяра, саме нині стане зрозуміло, чи є у Києві політична воля для засудження замовників вбивства Георгія Гонгадзе.

Арешт Пукача привітала у своїй заяві й колишня доповідачка Парламентської Асамблеї Ради Європи у справі Гонгадзе Сабіне Лойтгойзер-Шнарренберґер.

"Арешт Олексія Пукача дає правоохоронним органам України унікальну нагоду пролити світло на те, хто замовив жорстоке вбивство журналіста Георгія Гонгадзе", - сказала Лойтгойзер-Шнарренберґер.

"Події останнього часу вкотре засвідчили: аби унеможливити такі злочини у майбутньому, необхідно притягнути до відповідальності не лише виконавців, але й організаторів та замовників – аж до найвищих щаблів", - наголосила екс-доповідачка ПАРЄ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування