Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК не зможе підрахувати, скільки людей голосували за президента?

Понеділок, 27 липня 2009, 17:31

Заступник голови ЦВК Андрій Магера розкритикував зміни до закону про вибори президента, що був прийнятий Верховною Радою на попередньому тижні.

"Поки ми не маємо тексту, що підписав голова Верховної Ради Володимир Литвин і немає офіційної редакції, що буде подана президенту. Але той текст, що подавався у Верховну Раду на друге читання, з мого погляду, не витримує жодної критики", - заявив він журналістам у понеділок.

При цьому Магера наголосив, що це неофіційна позиція ЦВК, а думка одного з членів комісії, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, ми наступили на ті ж граблі, що були й у 2004 році, якщо такий закон усе ж таки вступить у дію", - зазначив він. Зокрема, за словами Магери, це стосується порушення прав офіційних спостерігачів у частині їхнього видалення з приміщення виборчої комісії з рішення членів цієї комісії.

Магера підкреслив, що і Венеціанська комісія, і міжнародні організації, зокрема ОБСЄ, вказували Україні на необхідність залучення громадських організацій.

Він нагадав про норму законопроекту, відповідно до якої виборчі округи створюються з приблизно однаковою кількістю виборців, а не виборчих дільниць. Магера відзначив, що на виборах у 2004 році це призвело до того, що в окремих округах кількість виборчих дільниць іноді перевищувала 300.

Крім того, заступник голови ЦВК розкритикував норму про те, що максимальна кількість на виборчій дільниці не повинна перевищувати 3 тис. осіб, у той час, як більш оптимальним є 2,5 тис. людей.

Він також розкритикував виключення з законопроекту норми про відкріпні талони.

Магера відзначив, що в законі про парламентські вибори, що проводилися в 2006 році, передбачено чіткий контроль за видачею і використанням відкріпних талонів. Зокрема, за його словами, виборець міг проголосувати тільки на одній виборчій дільниці, визначеній у кожній сільській місцевості або місті обласного підпорядкування.

Особливе невдоволення Магери викликала норма, що дозволяє вносити виборців у списки для голосування безпосередньо в день виборів. Він підкреслив, що на парламентських виборах передбачалося, що це можна було зробити не більш, ніж за три доби.

Магера підкреслив, що якщо ця норма збережеться, то ЦВК "не зможе надати інформацію про кількість громадян, що проголосували на виборах 17 січня".

"Я не хочу говорити, що цей закон на 100% є неприйнятним - є багато позитивних положень. Але, разом з тим, виникає і багато питань", - зауважив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: