Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Московський патріарх: Голодомор - спільна трагедія українців у росіян

Понеділок, 27 липня 2009, 19:04

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило закликав сприймати Голодомор як одну спільну історичну трагедію, як для російсіян, так і для українців.

"Це (голодомор) загальна біда всього народу, який на той час жив в одній країні", - сказав патріарх у понеділок після відвідування, разом з президентом Віктором Ющенком, пам'ятника жертвам Голодомору в Києві.

Кирило закликав усіх віруючих молитися про те, щоб подібна трагедія більше ніколи не повторилася, а також "щоб ніщо з цих трагічних подій нашої історії не було перешкодою для братського спілкування".

Також патріарх висловив надію, що голодомор та пов'язані з ним "трагічні обставини нашої історії" не сприяли б розвитку "братоненависницької історіософії".

"Голод, страшний голод, який мав цілком конкретні політичні причини і збільшений щей і природними катаклізмами, привів до того, що загинула величезна кількість людей - в Україні, Поволжі, Північному Кавказі, Південному Уралі, Західному Сибіру, Казахстані", - так прокоментував патріарх проблему Голодомору.

Патріарх також зазначив, що страшний голод 1932-1933 років мав безпосереднє відношення і до його сім'ї.

Саме в цей час був засуджений до 30-и років таборів за сповідання православ'я дід нинішнього патріарха. Його сім'я, яка проживала у той час у Поволжі, також була змушена страждати від позбавлень голоду.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування