Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політики спробують попіаритися на приїзді патріарха - експерти

Понеділок, 27 липня 2009, 21:05

Українські політики можуть використовувати візит патріарха Московського і всієї Русі Кирила у своїх цілях для розгортання "активних політичних ігор" під час передвиборчої кампанії.

"Є небезпека того, що навколо візиту буде розгорнута активна політична гра, у тому числі сил, які орієнтовані на інші конфесії, у тому числі сил, які спрямовані на інші геополітичні орієнтири", - вважає директор центру "Софія" Андрій Єрмолаєв.

Він зазначає, що подібні наміри можна спостерігати вже зараз, оскільки візит супроводжується рядом політичних акцій.

"Вперше виникає реальність того, що проблема віри і міжцерковних конфліктів можуть бути використані, як політична передвиборна тема...Є небезпека того, що підсумки візиту та коментарі, інтерпретації візиту стануть частиною передвиборної боротьби, яка зачепить і проблему віри, і проблему міждержавних відносин", - припускає він.

Політолог уточнив, що з одного боку, мета візиту буде інтерпретуватись, як можливість пропаганди всього проросійського, оскільки московська православна церква в Україні традиційно асоціюється зі сходом, ідеями зміцнення дружби з Росією, підтримкою єдиного православного світу.

Тому критика московської православної церкви при проведенні акцій протесту і після може "розігруватися" в інтересах їх опонентів.

Єрмолаєв вважає подібну можливість вкрай небезпечною, оскільки вона може обернутися загостренням не тільки міжцерковних конфліктів у країні, але й спровокувати міжконфесійні розбіжності.

"Мені здається, що вкрай важливо уникнути такого повороту подій", - підкреслив він.

При цьому, сам візит Єрмолаєв називає "спробою Російської православної церкви зміцнити православний світ і створити умови для того, щоб концепція православного світу була пов'язана з нинішньою політикою РФ - політикою так званого "російського світу".

На не суто світський характер візиту, на його думку, вказує участь патріарха Кирила не тільки у церковних заходах, але й проведення ряду зустрічей, у тому числі з президентом і прем'єром.

У свою чергу, директор інституту ім. Горшеніна Кость Бондаренко також вказав на небезпеку політизації візиту.

"Я боюся, що деякі політики просто спробують попіаритися на приїзд патріарха - одні будуть критикувати, інші будуть всіляко намагатися з'явитися поруч із патріархом", - припустив він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування