Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавринович вважає незаконним нинішній склад КС

Четвер, 30 липня 2009, 10:28

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Лавринович вважає незаконним нинішній склад Конституційного Суду.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", відповідаючи на питання чому він вважає, що КС нелегітимний.

"Я не ставив би під сумнів легітимність суду, оскільки всі його члени були призначені встановленими Конституцією і законом чином. Я сказав би про незаконність його складу", - заявив Лавринович.

"Президенту не можна було заповнювати тимчасово вакантну посаду, яка якийсь час залишалася вільною у зв'язку з незаконним указом глави держави про звільнення судді Сюзанни Станік", - пояснив він.

"Призначення, що відбулося замість пані Станік, відповідно до закону про Конституційний Суд, було незаконним, що згодом і установив Апеляційний суд Києва. У результаті незаконних дій голови держави ми отримали незаконний склад суду", - додав перший віце-спікер.

На запитання, чи звинувачує він у всьому цьому президента, Лавринович зазначив: "Є й інша сторона – судді, які мають повноваження ухвалювати незаперечні рішення і не хочуть розуміти, що склад суду незаконний".

"Усі рішення, які приймає цей склад КС, можуть бути поставлені під сумнів у зв'язку з тим, що в ньому або більше суддів, ніж визначено Конституцією, або в засіданнях бере участь суддя, що не має права займати цю посаду", - сказав Лавринович.

"На превеликий жаль, ми дійшли до того, що в країні вже немає останньої інстанції, яка тлумачить норми права", - додав він.

При цьому, за словами "регіонала", звертатися до КС усе ж можна – "необхідно тільки внести ясність до складу КС, який відповідатиме вимогам Конституції".

"Звісно, якщо ми будемо закривати очі на те, що відбувається, ми одержимо абсолютно незаконні рішення КС. Можливо, в такий спосіб хтось дуже хоче напередодні президентських виборів паралізувати інститути права в країні", - сказав Лавринович.

На його думку, КС "потрібно, щоб суддя, який зайняв місце Сюзанни Станік, залишив цю посаду, і було виконано рішення адміністративного суду про поновлення на роботі судді Станік – тоді буде відновлений конституційний склад суду і за чисельністю, і за персоналіями".

Як відомо, у середу, 29 липня, прес-служба КС заявила про відсутність правових підстав для введення поновленої судом Станік до складу Конституційного Суду, а також різко розкритикувала "надмірний заряд негативних емоцій у деяких народних депутатів" щодо рішення КС і їхню "огульну критику" на свою адресу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування