Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЄС нагадали Путіну, що кредит для України вигадав він

Понеділок, 6 липня 2009, 20:37

Ситуація, що склалася навколо залучення Україною кредитних коштів на оплату необхідного для накачування в підземних сховищах російського газу, багато в чому носить політичний характер.

Про це заявив агентству "Інтерфакс-Україна" високопоставлений представник Європейської Комісії на умовах анонімності.

В інтерв'ю він звернув увагу на той факт, що саме російська сторона першою озвучила суму необхідного кредиту в листах до керівництва Євросоюзу, розісланих наприкінці травня.

"Хто першим назвав суму $4,2 млрд? Пан Путін у листі до Баррозу. Тому коли в ЗМІ поширюється інформація про те, що ЄС вже обіцяє кредит, але в два рази менше, ніж попросила Україна, я б просив оперувати реальними фактами", - сказав співрозмовник агентства.

На його думку, російська сторона багато в чому штучно нагнітає ситуацію по темі нездатності України забезпечити транзит газу по своїй території, але, незважаючи на це, ЄК намагається займати нейтральну позицію. "Ми не стаємо ні на сторону Росії, ні України. Ми оперуємо фактами", - підкреслив представник ЄК.

Як приклад він навів розповсюджену раніше ЗМІ інформацію про те, що українські підземні газові сховища були порожніми.

"Коли наша місія перевірила ПСГ, виявилося, що вже закачано 19,5 млрд куб. м газу. Таким чином, виходить, що потрібно закачати ще 8-10 млрд куб. м. Саме тому ми і говоримо про те, що сума кредиту буде меншою - десь близько $1,6 млрд, а не $4,2 млрд", - пояснив ситуацію європейський чиновник, відзначивши, що російська сторона назвала цифри обсягів газу і необхідних для цього фінансових ресурсів без безпосередньої перевірки українських газових сховищ.

Співрозмовник агентства упевнений, що, звернувшись до міжнародних фінансових інститутів за наданням кредиту, уряд України, зокрема, зберіг контроль над газотранспортною системою країни.

"Коли ми говоримо про кредит міжнародних фінансових інститутів, то говоримо тільки про бізнес. Але коли говоримо про суто російський кредит, то маємо на увазі вимогу передати контроль над газотранспортною системою. Ваше керівництво діяло абсолютно правильно", - вважає він.

Представник ЄК також думає: однією з причин сформованої ситуації, коли НАК "Нафтогаз України" не має у своєму розпорядженні коштів для оплати за газ, є несиметричність і "розрив" між підписаними в січні 2009 року контрактами на постачання газу і його транзит по території України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування