Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дипломат про заяву Медведєва: "Ефектний жест, але не більше"

Четвер, 13 серпня 2009, 11:00

Екс-посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн називає заяву президента РФ Дмитра Медведєва "ефектним жестом, але не більше".

"Чесно кажучи, це ефектний жест, але не більше", - сказав колишній радник президента Віктора Ющенка в коментарі "Німецькій хвилі".

На думку Штюдеманна, Європа відстежуватиме розвиток подій, "оскільки українсько-російські відносини є важливим чинником у контексті європейської політики".

Крім того, екс-радник пояснив, що призначення посла є суверенним правом кожної країни.

"Є приклади, я пригадую навіть один з Україною, коли, якщо мені не зраджує пам'ять, протягом цілого року не призначався український посол у Парижі", - нагадав Штюдеманн.

З іншого боку, зауважив екс-посол, "у дипломатії та політиці відповідальних держав заведено долати двохсторонні непорозуміння і проблеми з залученням дипломатії".

"А для цього, безперечно, потрібно, щоб на місці був посол. Він є не лише представником своєї країни, він представляє керівництво держави, яка його призначила", - підкреслив Штюдеманн.

"З цього погляду рішення президента Медведєва, озвучене в його відеоблогу, не відповідає цьому принципу. Втім, це питання Москві вирішувати самій. Мені особисто шкода, що так сталося", - додав він.

Екс-радник Ющенка оцінив заяву Медведєва як "прямий виклик українському президенту".

"Він поклав на нього відповідальність за всі недоліки, що мали місце, з погляду Росії. У мене виникає запитання, наскільки це корисно для відносин між двома країнами?", - зауважив Штюдеманн.

"Адже наступного року так чи інакше відбуватимуться президентські вибори. І все переграється... Це що, спроба втручання в український політичний ландшафт, де, звичайно, нині стоїть питання – хто буде головним кандидатом на посаду президента?", - додав він.

На переконання екс-посла, "майбутнє зрештою в тому, що треба сідати за стіл переговорів".

"Росія зацікавлена у тому, щоб на її південному флангу – від Азії до України і Молдови – панувала стабільність. Умовою цього є сусідська політика відносно цих країн. І розумніше - мати посла, аніж грубими жестами розчиняти двері або тримати їх зачиненими", - пояснив він.

Штюдеманн був послом Німеччини в Україні (2000-2006) та радником українського президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування