Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко вказав Медведєву на порушення його флоту і дипломатів

Четвер, 13 серпня 2009, 16:07

Президент Віктор Ющенко наголошує, що Чорноморський флот РФ систематично порушує двосторонні домовленості та закони України.

Про це йдеться у його листі до його російського колеги Дмитра Медведєва.

"Протягом всього періоду базування Чорноморського флоту Росії на території України його командуванням систематично допускалися грубі порушення двосторонніх домовленостей та законодавства України, про що українська сторона постійно інформувала російську сторону", - наголосив Ющенко.

"Мушу констатувати наявність серйозних проблем в імплементації базових угод з боку російської сторони в питаннях землі, нерухомого майна, радіочастот, засобів навігації тощо", - додав він.

Водночас Ющенко нагадав, що Україна "залишається вірною своїм міжнародним договірним зобов'язанням щодо тимчасового перебування ЧФ РФ на території України до 28 травня 2017 року та у повному обсязі виконує положення відповідних базових угод 1997 року".

Коментуючи вимушене рішення української сторони щодо двох дипломатичних представників Росії, він підкреслив, що перед таким кроком Україна тричі офіційно доводила до Росії інформацію "про неправомірні дії зазначених високопоставлених дипломатів".

"Українська сторона надала достатню доказову базу їх діяльності в Україні, яка завдавала шкоди національним інтересам України. Натомість, відповідні дії російської сторони стосовно українського дипломата є абсолютно невмотивованими та безпідставними", - наголосив він.

Ющенко також наголосив, що у листі Медведєва "міститься чергове повторення відомих закидів, мета яких - спробувати позбавити Україну свого погляду на власну історію, власні національні інтереси, пріоритети зовнішньої політики".

"Порушуючи на міжнародній арені питання про визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років, український народ віддає також данину пам'яті мільйонам росіян, білорусів, казахів та представників інших національностей, що померли від голоду у Поволжі, на Північному Кавказі, в Казахстані та інших регіонах колишнього СРСР", - зазначив він.

Торкаючись мовного питання Ющенко висловив незгоду з "нібито витісненням російської мови з громадського життя в Україні".

"Елементарні неупереджені оцінки мовної ситуації в Україні і Росії свідчать зовсім про зворотні факти. Саме в Російській Федерації українська меншина практично позбавлена можливості реалізовувати право на задоволення своїх національно-культурних потреб. Підтвердженням цього є відомі висновки міжнародних організацій", - зазначив Ющенко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування