Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин назвав ідею Ющенка піаром без наслідків

Вівторок, 25 серпня 2009, 15:37

Спікер Володимир Литвин називає політичним заходом винесення на всенародне обговорення президентського проекту змін до Конституції.

Про це він сказав на прес-конференції у Миколаєві, коментуючи указ президента про винесення на всенародне обговорення проекту змін до Конституції, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

"Візьму на себе сміливість стверджувати, що референдуму не буде, бо для того, щоб проголосити референдум, треба виконати низку умов: зокрема, створити ініціативні групи, які повинні бути зареєстровані, після того зібрати 3 млн. підписів громадян загалом, і при цьому не менш ніж по 100 тис. підписів у двох третинах областей", - сказав Литвин.

"А для того щоб зібрати підписи і оголосити референдум, треба мати відповідний рівень довіри людей, бодай відсотків двадцять", - додав він.

Литвин також зауважив, що навіть якщо виконати всі відповідні процедури і оголосити референдум, "автоматично постане питання про відкладення референдумів, щодо яких вже були зібрані підписи, у тому числі з приводу вступу до НАТО".

Спікер не виключив і можливості оголошення місцевих референдумів "під питання про проведення всеукраїнського референдуму", що, за його словами, "несе у собі загрозу розриву суспільної тканини".

"Референдум – це найповніший вияв демократії, але користуватися цим інструментом треба дуже відповідально", - заявив він.

"Президент винайшов нову форму – всенародне обговорення, але не зрозуміло, які правові засади тут діють. Цілком зрозуміло, що у даному випадку присутній політичний і деякою мірою моральний вимір. Висновок для мене очевидний – це передвиборчий захід", - сказав Литвин.

Крім цього, на думку Литвина, "проблема полягає у тому, як розпорядитися результатами референдуму", нагадавши, що референдум 2000-го року не мав практичних наслідків.

"Я важко уявляю собі, що ми отримаємо на виході, а тим паче, що будь-які результати опитування та будь-які результати ймовірного референдуму імплементувати можна виключно через Верховну Раду. Але ж ми з вами свідомі того, що мінімум до середини 2010 року це нереально", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування