Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Інтелігенція просить світ захистити Україну від Росії

Четвер, 10 вересня 2009, 11:14

Українська інтелігенція закликає США, Велику Британію, Францію та Китай скликати міжнародну конференцію для забезпечення реальних гарантій безпеки України.

Зокрема, йдеться про міжнародну конференцію держав-гарантів Будапештського меморандуму.

Також інтелігенція звертається до керівних органів ЄС "щодо необхідності зайняти чітку та однозначну позицію в питанні забезпечення державного суверенітету України, висловити застереження щодо будь-яких форм втручання Росії у внутрішні справи України".

Окремо підписанти звертаються до держав Вишеградської групи з проханням виробити спільну чи висловити окрему позицію з приводу загострення російсько-українських відносин.

Інтелігенція зауважує: "Російське керівництво свідомо взяло курс на демонтаж чинної системи безпеки, ключовим напрямом якого стало прагнення підпорядкувати Україну виконанню геостратегічних інтересів Росії".

"Наслідком такої стратегії є стрімка ескалація напруження у двосторонніх відносинах. Безпрецедентного загострення набула інформаційна війна проти України", - йдеться у зверненні.

"В російському суспільстві з українців формується образ ворога, на Україну накидається ярлик головного дестабілізатора у відносинах ЄС і Росії", - додають підписанти.

Коментуючи послання президента Росії до президента України та законопроект про використання російських збройних сил за межами РФ, інтелігенція зауважує:

"Вперше за довгі роки з’явилися ознаки того, що Кремль не виключає із арсеналу своїх зовнішньополітичних інструментів стосовно України і силові засоби".

Останні заяви російської сторони на адресу України підписанти вважають "безпосереднім пропагандистським обґрунтуванням можливого силового втручання у внутрішні справи України".

"Для придушення її суверенітету і свободи, перетворення України у територію неподільного впливу і контролю з боку Росії", - пояснюється у зверненні.

"Підпорядкування України російській стратегії відновить поділ Європи, нестиме прямі загрози міжнародній і національній безпеці держав Євросоюзу, призведе до зниження загального рівня довіри та безпеки у Європі, ескалації напруження і протистоянь у міжнародних відносинах в цілому", - попереджають представники інтелігенції.

Звернення підписали Юрій Андрухович, Оксана Забужко, В'ячеслав Брюховецький, Семен Глузман, Микола Жулинський, Василь Кремінь, Сергій Комісаренко, Мирослав Попович, Леонід Кравчук, Левко Лук'яненко та інші.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування