Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна взяла зміну позиції США до відома

П'ятниця, 18 вересня 2009, 16:00

Україна взяла до уваги нову позицію США щодо розміщення елементів протиракетної оборони в Чехії та Польщі.

Вона налаштована на подальший діалог із Москвою і Вашингтоном зі стратегічних аспектів міжнародної безпеки, сказали в прес-службі МЗС агентству "Інтерфакс-Україна".

"Україна взяла до уваги рішення США з приводу впровадження нового "фазового" підходу до політики США в сфері протиракетної оборони, що передбачає припинення процесу розміщення елементів ПРО на території Польщі та Чехії", - повідомили в прес-службі українського зовнішньополітичного відомства.

У МЗС зазначають, що США базувала свою позицію на оцінці ракетної загрози з боку Ірану і баченні необхідності розгортання випробувальної й фінансово виправданої технології, пристосованої до майбутнього середовища безпеки.

"Україна неодноразово заявляла, що плани американської сторони з приводу розгортання елементів ПРО в Європі безпосередньо не торкаються інтересів України, і ухвалення відповідних рішень Польщі й Чехії з приводу розміщення елементів ПРО на їхній території є суверенним правом цих країн визначити шляхи, методи і механізми забезпечення національної безпеки", - зазначили в МЗС.

У відомстві наголосили, що Україна готова приєднатися до створення ефективної системи контролю за стратегічними озброєннями і зацікавлена в розвитку прагматичної та конструктивної співпраці з США й Росією.

"Україна буде продовжувати активний двосторонній діалог із Вашингтоном і Москвою з приводу стратегічних аспектів міжнародної безпеки", - запевнили в МЗС.

У свою чергу, у Раді нацбезпеки й оборони України не вважають сенсаційною нову позицію США щодо систем протиракетної оборони.

"Насамперед, я вважаю, що не треба робити великої сенсації з цієї заяви", - сказав агентству перший заступник РНБО, екс-голова МЗС Володимир Огризко.

"Насправді, проведено детальний аналіз реальних загроз безпеці США і ухвалено рішення, яке на даному етапі найбільш оптимально відображає потреби США в забезпеченні своєї безпеки, адже йдеться не про відмову від створення системи ПРО в Європі, а про її модифікацію", - заявив він.

Огризко додав, що американці запланували реалізацію цієї програми протягом наступних 10 років, а також визначили 4 її послідовних етапи.

"Тому йдеться не про відмову від ідеї, а про модифікацію шляхів її досягнення. Тому не треба в цьому бачити якоїсь сенсації і кардинальної зміни позиції", - додав він.

За словами Огризка, робота між Польщею та Чехією й США з розвитку військової співпраці триває.

На його думку, для України це ще один привід подумати і зробити реальні кроки для кращого забезпечення своїх національних інтересів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування