Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Обхідна труба Європи - газопровід в нікуди - Черномирдін

П'ятниця, 25 вересня 2009, 21:39

Екс-посол України в Росії Віктор Черномирдін вважає, що газопровід "Набукко" є безперспективним.

Про це він сказав у п'ятницю на шостому щорічному Ялтинському саміті (YES).

"Набукко" - це газопровід з нізвідки у нікуди. Так я говорю і так я вважаю ", - зазначив екс-посол.

Звертаючись до екс-міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера, який є радником проекту "Набукко", представник Росії додав, що над реалізацією цього проекту будуть працювати ще й онуки Фішера.

Черномирдін пояснив, що у 80-х роках минулого століття був міністром газової промисловості СРСР, тому добре знає можливості середньоазіатських республік щодо постачання газу.

"Тому ніяких ревнощів немає. Хочете будувати - будуйте, ми не будемо заважати", - підкреслив він.

Черномирдін зазначив, що на відміну від цього проекту, Північний і Південний потоки, які просуває Росія, є обґрунтованими.

Екс-посол також піддав критиці втягування у проект "Набукко" України і підтримку його українською владою, тому що цей газопровід буде проходити в обхід української території.

"Краще допоможіть Україні", - сказав Черномирдін, закликаючи ЄС профінансувати модернізацію української газотранспортної системи.

У свою чергу Фішер зазначив, що нервова реакція Росії на реалізацію проекту "Набукко" підтверджує його реалістичність.

"Якщо "Набукко" з нізвідки у нікуди, тоді чого ви так переживаєте. Якщо думаєте, що нізвідки в нікуди, то забудьте. А ваш посол у Німеччині кожного тижня про це говорить", - сказав він, звертаючись до Черномирдіна.

Фішер підкреслив, що для "Набукко" достатньо газу, він підтримується Туреччиною і не спрямований проти Росії. За його словами, у разі виведення цього газопроводу на потужність 31 млрд. куб. м, він дозволить забезпечувати 10% поставок газу до Європи.

Радник проекту "Набукко" припустив, що причиною нервової реакції Росії може бути її мрія про монополію у постачанні газу до Європи, хоча це не на користь ні Європи, ні Росії.

Фішер висловив думку, що проект Північного потоку з самого початку був політичним проектом, і тому його заблокували з політичних причин.

"З нашої точки зору диверсифікація краще - це буде більш здорова ситуація", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування