Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Щоб проголосувати, українцям закордоном треба бути на обліку

П'ятниця, 16 жовтня 2009, 15:24

Українці закордоном матимуть право проголосувати на виборах, лише якщо вони перебувають на дійсному консульському обліку.

На цьому наголосив голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха в ефірі Радіо "Свобода", коментуючи нововведення до закону про вибори президента України.

"Згідно з теперішніми поправками до закону щодо наступних виборів президента, виключена можливість, щоб люди без консульського обліку, тільки написавши заяву відповідну, могли проголосувати", - сказав він.

"Тобто тепер, згідно з чинним законодавством, право на голосування має тільки той українець, який перебуває на дійсному консульському обліку", - наголосив Садоха.

Він нагадав, що "консульський облік дається тільки на час дії дозволу на перебування у відповідній країні".

"Тобто, наприклад, у Португалії більшість людей ставали на консульський облік, коли вони мали дозвіл на перебування на рік чи на два. Відповідно, коли вони обновили свій статус, вони повинні знову перереєструвати консульський облік", - пояснив Садохов, додавши, що у Португалії "таких людей є понад 70%".

"Це питання є дуже актуальне: добитися, власне, щоб ця зміна до законодавства була змінена і люди все-таки могли повноцінно і у великій масі проголосувати (на виборах в Україні)", - сказав голова Спілки українців у Португалії.

Як відомо, чергові вибори президента в Україні призначені на 17 січня 2010 року. 19 жовтня поточного року стартує передвиборча кампанія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування