Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка обіцяють качати російський газ мінімум півроку

Понеділок, 9 листопада 2009, 12:47

Україна гарантує транзит російського газу мінімум на півроку вперед.

Про це заявив представник президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський на прес-конференції у Києві.

"Україна повністю готова до того, щоб виконати всі свої зобов'язання з транзиту газу через свою територію в найближчі мінімум півроку", - сказав він.

Радник президента назвав "інсинуаціями" заяви Росії про нібито існуючу загрозу для Європи у порушенні Україною транзитних зобов'язань, а також висловив занепокоєння, що такі заяви російського прем'єра Володимира Путіна було зроблено після його розмови з прем'єром Юлією Тимошенко.

Соколовський нагадав, що запаси газу в українських підземних сховищах становлять близько 27 млрд. куб. м, чого цілком достатньо для виконання функцій постачання і транзиту.

"Маючи 27 млрд. куб. м газу і відремонтовану газотранспортну систему (ГТС), Україна абсолютно гарантовано забезпечить транзит російського газу, якщо він надійде в українську ГТС", - сказав він.

Представник президента уточнив, що з початку року "Нафтогаз" придбав у "Газпрому" 19 млрд. куб. м, тоді як підписаним 19 січня цього року контрактом була передбачена закупка 31667 млн. куб.

"Недобір становить понад 12 млрд. кубів газу", - констатував Соколовський. Він підкреслив, що вже в момент підписання контрактів було ясно, що Україна не здатна ні вибрати, ні спожити, ні заплатити за такі обсяги газу.

За його словами, через недобір існує загроза виставлення "Газпромом" штрафних санкцій адресу "Нафтогазу" на суму майже $8 млрд, тоді як усього з початку року НАК заплатив російській монополії $4,59 млрд.

"З них половину коштів довелося залучати через позики або інші схеми, тобто використовувати кошти, які не зароблені компанією", - зазначив радник президента.

Він підкреслив, що відсутність реформ на газовому ринку і занижені ціни ведуть до того, що Україна незабаром може залишитися без "Нафтогазу" і ГТС.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:05
Франція звинуватила Росію у залякуванні після виклику свого посла
18:01
На Донеччині судитимуть жінку, яка на тиждень лишила трьох дітей без нагляду: молодший син згорів живцем
17:59
фотоНа Харківщині сапери випробовують машину механізованого розмінування 
17:58
Brave1 у 12 разів збільшить гранти на військові розробки: як працює головний техно-кластер української армії
17:53
Україну на інвестиційному саміті SelectUSA у США в червні представлятимуть 15 стартапів
17:36
Глава МЗС Італії проти використання зброї, яку надсилає країна, для ударів по РФ 
17:33
Тариф на електрику для населення може зрости вже цьогоріч – Держенергонагляд
17:30
Детінізація торгівлі: в Україні зростає кількість чеків та легального виторгу
17:14
відеоНа Одещині знищили морську міну
17:12
Від системи "Шлях" відключили ще 12 перевізників, чиї водії не повернулися до України
Усі новини...
Реклама: