Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За Януковича голосували росіяни, а за Тимошенко - сільські жителі

Середа, 20 січня 2010, 18:03
Виборці кандидатів у президенти Віктора Януковича і Юлії Тимошенко умовно розділили Україну на схід і захід.

Про це свідчать дані опитування в день виборів "Вибір-2010", яке проводивлося Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка.

Голова правління інституту Ольга Балакірєва заявила, що абсолютна більшість тих, хто проголосували за Януковича, знаходиться на сході країни, південній частини, у тому числі в Криму.

Переважно це респонденти, які живуть у містах, які не є обласними центрами. Серед них великою є частина етнічних росіян - 22%.

Також серед виборців Януковича на 6% менше людей з повною вищою освітою, ніж взагалі серед електорату.

Тимошенко, за словами Балакірєвої, найчастіше обирали в західних, центральних та північних областях і в столиці. Опитування також показало, що її електорат мешкає в основному в селах (25%) і складається переважно з українців (93%).

Прихильники кандидата Сергія Тігіпка, як свідчать дані опитування, проживають в обласних центрах (54%) і мають повну вищу освіту (43%). Крім того, майже половина електорату не старше 39 років.

Виборці Арсенія Яценюка трохи схожі на електорат Тігіпка за освітою та віком. Серед симпатиків Яценюка велика частина виборців до 29 років і з вищою освітою.

З іншого боку, цей електорат схожий з виборцями Тимошенко - за етнічними ознаками (91% - етнічні українці).

Віктор Ющенко привернув увагу жителів західного регіону України і в більшості своїй українців (97%).

Опитування проводилося на 402 виборчих дільницях. Метод опитування виборців - анонімне опитування на виході. Опитано 17512 виборців, які проголосували. Рівень відмови становить 24%.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування