Янукович усе ж відбере у Бандери звання Героя до Дня Перемоги?

Понеділок, 22 березня 2010, 13:01

Президент Віктор Янукович скасує укази про присвоєння звання Героя України лідерам ОУН-УПА Степану Бандері й Роману Шухевичу до 9 травня.

Як пише "Сегодня", народні депутати з Партії Регіонів вважають, що відповідні укази з'являться протягом найближчих півтора місяців.

"Бандера і Шухевич не заслуговують нинішнього звання Героя, яке потрібно давати за сучасні героїчні дії", - заявив нардеп-регіонал Олександр Стоян.

"До того ж ці люди не приносили користі в справі звільнення країни від фашизму. Вони боролися за незалежність України, але як? Спочатку використовували нацистів проти СРСР, потім боролися проти обох країн...", - додав він.

"Звісно, напередодні Дня Перемоги ці укази потрібно скасувати. Розумію, що це продовжить протистояння в суспільстві. Але навіщо (екс-президент) Ющенко викликав це протистояння своїми указами?! Виходячи з цього, гадаю, рішення Януковича здобуде підтримку в суспільстві", - сказав Стоян.

Раніше про те, що Янукович на початку травня скасує указ свого попередника Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Бандері, повідомило агентству "Reuters" джерело, близьке до Януковича.

"Він прийме це рішення напередодні 9 травня. Він скасує указ, це точно", - сказало джерело.

Як відомо, указ про присвоєння звання Шухевичу Ющенко підписав ще в 2007 році, Бандері звання Героя він присвоїв у січні 2010 року, після першого туру виборів президента.

Це викликало обурення в низці українських політичних сил і в європейських країнах.  Європарламент у своїй резолюції закликав Януковича переглянути цей указ Ющенка.

Про можливість його скасування до 9 травня президент уже заявляв під час візиту до Москви, однак після цього заступник голови адміністрації президента Ганна Герман сказала, що такої заяви Янукович не робив.

"Сегодня" зателефонувала Герман, щоб отримати коментар щодо цієї теми, однак вона відмовилася це зробити, пославшись на вихідний день.

Прихильники Бандери – зокрема, представники ОУН-УПА і ВО "Свобода" – обіцяють масштабні акції протесту на 9 травня, якщо в їхнього кумира відберуть нагороду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News