Українці за рік збідніли на 10%, а три чверті людей - "відносно" бідні

П'ятниця, 9 квітня 2010, 08:28


Українці стали біднішими за останній рік на 10%.

Про це заявила Уповноважена з прав людини Ніна Карпачова, передає Радіо "Свобода".

За статистикою ООН, за межею бідності в Україні перебувають 78% людей.

Україна посідає 83-є місце за рівнем розвитку суспільства, опустившись за останній рік на 7 сходинок рейтингу, - визначають експерти ООН.

Таке падіння викликане тим, що реальні доходи українців упали на 10%, і зросла кількість малозабезпечених, пояснює Омбудсман України Ніна Карпачова.

"ООН зазначає, що абсолютну бідність в Україні начебто подолано. Але відносна бідність в Україні, за їхніми критеріями, складає 78%. Тобто, в такої частини українців споживчий кошик менший за визнану у світі межу бідності - 17 доларів на день", - каже вона.

"Це серйозне питання для нашої держави. Потрібно чітко поставити діагноз і чітко подолати цю хворобу. Адже саме через бідність унеможливлюється реалізація більшості прав людини", - додає омбудсман України.

Загалом експерти відзначають, що за рівнем добробуту Україна посідає одне з останніх місць у Європі, випереджаючи лише Молдову.

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба зазначає, що бідність шкодить не лише окремій людині, а й несе загрозу для українського суспільства загалом.

"Чим більша кількість людей незаможних - тим менш стабільне суспільство, і є ризик утворення тоталітарного режиму", - каже він, додаючи, що в умовах бідності виникає більше великих підприємців, які користуючись ситуацією стають олігархами.

На думку Лациби, соціальні виплати, обіцяні урядом, не розв'яжуть проблему.

Він вважає за необхідне зменшити в Україні податковий тиск, спростити дозвільну систему та створити конкурентоздатні умови для ведення бізнесу. Однак у проекті податкового кодексу новий уряд цих змін не передбачив, говорить експерт.

А економіст Олександр Пасхавер відзначає, що "якщо порівняти наш рівень життя сьогодні з 1993 роком, він зріс неймовірно, водночас у порівнянні з 2008 роком він зменшився - але була криза, і це природно".

"Отже, за 2-3 роки Україна повернеться до докризового рівня добробуту. А чому ми йдемо повільніше за решту Європи? Бо ми погано керуємося, ми малодієздатна держава, ми корупційна держава", - вважає експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування