Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Депутати новими правилами порушили права українців

Понеділок, 12 липня 2010, 12:56
 

Новий закон про вибори, ухвалений депутатами в суботу, порушує конституційні права громадян.

Таку думку висловив керівник Комітету виборців Олександр Черненко в інтерв'ю Бі-Бі-Сі .

"Збереження норми про те, що висувати кандидатів у районні, міські, обласні ради та на посаду мерів міст зможуть лише місцеві осередки партій, і не пізніше, ніж за рік до дня виборів", - зазначив він.

"Це норми, які найбільше критикували, бо вони суттєво обмежують права тих громадян, які не хочуть бути членами партій, але претендують на входження в місцеві органи влади", - зазначив він.

"Ця норма суперечить Конституції, за якою кожному громадянину гарантується право бути обраним. Це суперечить міжнародним угодам, які підписувала Україна", - наголосив він і додав, що метою цього було "максимально обмежити участь у виборах конкурентів правлячої партії".

Він додав, що норма про те, що у виборах можуть брати участь лише партії, які на день виборів були зареєстровані не менше ніж рік, вдарить по партіям Арсенія Яценюка і Сергія Тігіпка.

"Щодо останнього, то це взагалі дуже великий виклик йому як союзникові по коаліції і по уряду", - сказав він.

"Окрім того, така норма дуже сильно б'є по місцевих елітах", - додав Черненко.

"Як на мене, на цих виборах усе виглядатиме навіть гірше, ніж було досі. Бо партійні списки і далі лишатимуться закритими, їх формуватимуть партійні лідери. Ні про які відкриті списки - хоча правляча Партія регіонів це проголошувала раніше неодноразово - зараз не йдеться", - зазначив він.

"І ще більше спотворили мажоритану систему. Бо кандидата у мажоритарному округу висуватиме, знову ж таки, партія. Заборона самовисунення ідею мажоритарності просто дискредитує", - сказав Черненко.

"Іншими словами, партійний бонза формуватиме партійний список і він же вирішуватиме, хто балотуватиметься в мажоратирному округу від його партії", - пояснив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування