ВОДА Й ТЕПЛО ПОДОРОЖЧАЮТЬ НА ЧВЕРТЬ

Четвер, 15 липня 2010, 11:47
 

Міністерство ЖКГ прогнозує збільшення цін на опалення і гарячу воду на 20-25% через підвищення ціни на газ для підприємств комунальної теплоенергетики.

Про це на прес-конференції сказав міністр житлово-комунального господарства Юрій Хіврич.

"У зв'язку з тим, що в собівартості тепла і води газ складає в середньому 53%, то, за нашими розрахунками, ціна на тепло і воду підніметься на 20-25%", - сказав він.

Міністр додав, що відсоток збільшення залежить від того, як підприємство теплокомуненерго реалізує програми по теплозбереженню.

Відповідно до розрахунків міністерства, у зв'язку з підвищенням ціни на газ для підприємств теплокомуненерго середній тариф на опалення збільшиться на 73 копійки за 1 кв. м опалювальної площі, на гаряче водопостачання - на 3,82 гривні за 1 куб. м води, і на газ, використовуваний на комунально-побутові потреби населення, на 26,6 копійок за 1 куб. м газу.

Він також відзначив, що ріст тарифів на газ для населення пов'язаний зі збільшенням ціни імпортного газу за контрактом.

"Я не фахівець у цьому питанні, у мене просто є інформація, що ціна газу за підписаним контрактом, ми ж працюємо сьогодні за контрактом, у другому кварталі була $330. За домовленістю з Росією на $100 знизили ціну. На другий квартал - $355, а на четвертий квартал ціна - $375, так записано в контракті. А знижка йде тільки на $100", - відзначив він.

Раніше Хіврич пояснив, що ціна газу для населення до підвищення складала 872 грн., що складало $110 за тисячу кубометрів, а вже в третьому кварталі Україна купує газ за ціною $255 з урахуванням знижки в $100.

"Ця різниця, що склалася між $110 і ціною закупівлі ($255, - ред.), покривалася державним бюджетом. Прямо йшла дотація "Нафтогазу".

"Нафтогаз" розраховувався цими коштами за отриманий газ. Зараз, на жаль, бюджет не може витримати таке навантаження, тому ухвалили таке рішення", - пояснив він.

Українські новини, Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування