Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Референдум зі зміни Конституції у Молдавії не відбувся

Понеділок, 6 вересня 2010, 09:33

Референдум зі зміни Конституції Молдавії не відбувся через низьку активність виборців.

Як свідчать останні дані, розміщені на сайті Центральної виборчої комісії країни, у референдумі в неділю взяло участь 29,67% виборців.

Ще не враховані результати голосування на виборчих дільницях за кордоном і декількох виборчих дільниць у Молдавії, однак вони вже не можуть вплинути на результат референдуму, повідомляє "Інтерфакс".

За даними на 19.00 за місцевим часом (20.00 МСК), за кордоном проголосувало близько 10 тис. виборців.

Для визнання референдуму таким, що не відбувся, необхідно, щоб у ньому взяло участь більше однієї третини виборців.

Секретар Центральної виборчої комісії Юрій Чокан повідомив журналістів, що референдум відбувся лише в декількох районах Молдавії, де участь виборців склалася від 34 до 43% виборців. Він зазначив, що повніші дані будуть оприлюднені у понеділок вранці.

"Якщо референдум буде офіційно визнаний таким, що не відбувся, ЦВК не буде підводити підрахунок голосів "за", - сказав секретар ЦВК Молдавії.

"Ми не можемо говорити офіційно про те, відбувся референдум чи ні. Можу сказати тільки, що участь у референдумі 29,67% виборців - це досить репрезентативна цифра, що близька до остаточної. Для того щоб визнати референдум таким, що відбувся, необхідна участь у ньому більше однієї третини виборців", - додав Чокан.

Він нагадав, що відповідно до законодавства до проблеми зміни положень Конституції про процедуру обрання президента не можна буде повернутися шляхом проведення референдуму в найближчі два роки.

У неділю виборцям Молдавії було запропоновано відповісти на одне питання: "Ви підтримуєте внесення зміни в конституцію, щоб президент РМ обирався всенародно?". Виборчий бюлетень містив два варіанти відповіді: "так" і "ні".

За допомогою референдуму правляча в Молдавії ліберально-демократична коаліція намагалася вирішити політичну кризу, яка триває з квітня 2009 року, коли два склади парламенту не змогли обрати президента.

Якщо референдум не буде офіційно визнаний таким, що відбувся, нинішній парламент у кожному разі підлягає розпуску, а проблему обрання президента буде вирішувати вже новий орган законодавчої влади.

Новий парламент може як спробувати обрати президента, так і змінити Конституцію двома третинами голосів депутатів. Опозиційна Партія комуністів заявила вже про готовність брати участь у зміні Конституції, але не шляхом референдуму, а в парламенті.

Як відомо, в Україні також обговорюється ідея зміни Конституції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування