Єврокомісію турбує свобода ЗМІ в Україні

Середа, 20 жовтня 2010, 20:27
У Єврокомісії відзначають позитивний розвиток України, але стурбовані станом демократичних цінностей.

Про це заявив європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле у середу в Страсбурзі, виступаючи в ході пленарного засідання Європарламенту, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми стурбовані широко поширеними повідомленнями щодо погіршення фундаментальних свобод і демократичних принципів в Україні. Зокрема, наша стурбованість пов'язана зі свободою засобів масової інформації, свободою зібрань та асоціації", - сказав він.

"Повага до цих фундаментальних цінностей життєво важлива. Вони - найкраща гарантія індивідуальної свободи, вони гарантують змагальність ідей, вони - життєво важливий компонент відкритого та інноваційного суспільства", - заявив Фюле.

Він також торкнувся рішення Конституційного Суду про скасування політреформи 2004 року.

"Це рішення не тільки збільшує необхідність для України провести більш широку конституційну реформу, а й стає ключовою темою парламентської резолюції", - сказав Фюле.

"Процес потребує встановлення ефективної конституційної системи балансу й контролю відповідно до європейських стандартів", - зазначив він.

Фюле ще раз підкреслив, що для ЄС і "наших держав-членів повага до прав людини, демократичні принципи та верховенство права - це наші фундаментальні принципи, які зібрали нас разом". "Це принципи, за якими не може бути компромісів", - зазначив він.

Разом з тим, у своєму виступі єврокомісар заявив, що в поточні місяці уряд президента Віктора Януковича робить низку важливих економічних реформ, а також ухвалюється законодавство, спрямоване на боротьбу з корупцією.

Крім того, ухвалення закону про реформування газового сектору "проклало Україні дорогу до членства в Енергетичному співтоваристві".

Також Фюле відзначив досягнуту угоду з Міжнародним валютним фондом та "інші важливі кроки для забезпечення безпеки макрофінансової стабільності, прозорості та повернення до зростання".

"Ці реформи ведуться в правильному напрямку і повинні продовжуватися. Українське керівництво також спромоглося досягти рівня стабільності. Це важливий і необхідний розвиток, який гарантує ефективне управління країною", - підкреслив єврокомісар.

Він виступав замість віце-президента Єврокомісії, верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...