Табачник: українських письменників неможливо порівняти з Достоєвським і Толстим

П'ятниця, 22 жовтня 2010, 14:28
Жодного українського письменника неможливо порівняти з Львом Толстим чи з Федором Достоєвським.

Про це заявив міністр освіти Дмитро Табачник в інтерв'ю Zaxid.net.

Відповідаючи на питання щодо сучасних українських письменників Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Оксани Забужко, він сказав: "В жодному підручнику перелічених вами трьох письменників немає в обов'язковому шкільному курсі. В додатковому - є, в нормативному підручнику - ні".

"Толстой і Достоєвський були моральними авторитетами для суспільства останньої чверті XIX - початку XX століття. Є вони моральними авторитетами і сьогодні", - зазначив міністр.

"Більше того, сьогодні їх авторитет набув такого всесвітнього значення, що жодного українського письменника минулого чи сучасності з ними навіть порівняти неможливо", - сказав Табачник.

За його словами, "за життя їх не вивчали в гімназичному курсі, і це не завадило ані суспільству "знайомитися з моральними авторитетами", ані самим авторитетам набути світового значення".

"Нехай Забужко, Андрухович і Жадан йдуть тим самим шляхом. Я не буду втручатися в програму по літературі", - зазначив міністр.

"Але я висловив свою власну думку, і зараз кажу: підручники з літератури старших класів і без того надзвичайно переобтяжені, щоб вписувати у програму кожного охочого українського літератора", - заявив Табачник.

Крім того, він заявив, що протягом попередніх п'яти років російська мова зазнавала утисків.

"В столиці України і у багатьох українських містах, не радячись з батьками і з педагогічними колективами, закривали, розформовували і не давали створювати російські класи", - заявив міністр.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування