В УКРАЇНІ У НЕДІЛЮ - МІСЦЕВІ ВИБОРИ

Неділя, 31 жовтня 2010, 01:08


У неділю, 31 жовтня, в Україні пройдуть чергові місцеві вибори.

Виборчі дільниці відчиняться о 8:00 ранку й зачиняться о 22:00.

Остаточні підсумки голосування за законом мають бути підбиті не пізніше 5 листопада.

Відповідно до закону про місцеві вибори, 31 жовтня не обираються депутати Київської міськради й міський голова столиці, а також депутати Тернопільської облради, оскільки вони були обрані на позачергових виборах, які пройшли після 2006 року.

За чинною Конституцією, термін повноважень сільських, селищних і міських голів - 4 роки.

Незадовго до початку виборчої кампанії у Києві, а також низці інших великих міст, зокрема, у Харкові, Запоріжжі, Львові, Одесі міські ради ухвалили рішення про ліквідацію районних рад. Тому вибори в них проводитися не будуть.

Ці вибори вперше проводяться за змішаною пропорційно-мажоритарною системою: одна половина депутатів місцевих рад обирається за партійними списками, інша - в одномандатних округах, хоча висувати кандидатів у цих округах можуть лище місцеві партійні організації.

За змішаною системою обираються депутати Верховної Ради АР Крим, а також обласних, районних і міських рад. Водночас, депутати сільських і селищних рад обираються за мажоритарною системою.

Кандидатів на посаду міських голів можуть висувати лише місцеві партійні організації, сільські й селищні голови балотуються як від партій, так і шляхом самовисування.

Для проведення виборів ЦВК сформував 670 територіальних виборчих комісій різних рівнів: 24 обласних, 2 міських (Києва й Севастополя), 474 районних, 166 міських (міст обласного підпорядкування) і 4 районних у Севастополі комісій.

Також організовані понад 11 тис. виборчкомів нижчого рівня - міських, сільських і селищних, районних у містах, і понад 33 тис. дільничних комісій.

Спостерігати за виборами будуть 490 міжнародних офіційних спостерігачів і 1913 офіційних спостерігачів від всеукраїнських громадських організацій.

У день виборів у низці міст будуть проведені екзит-поли.

Так, компанія Research & Branding Group заявила про намір провести екзит-поли в Донецьку, Луганську, Запоріжжі, Львові, Тернополі, Івано-Франківську, Одесі, Вінниці.

Компанія GfK Ukraine на замовлення партії "Єдиний центр" має намір провести всеукраїнський екзит-пол, у рамках якого проведе опитування на 580 виборчих дільницях у всіх областях, де проходять вибори облрад. Окремо будуть вивчати підсумки голосування за міських голів Донецька, Харкова, Ужгорода, Луцька, Чернівців і Хмельницького.

Крім того, партія "Сильна Україна" проведе свій екзит-пол у Донецькій області - в 27 містах обласного підпорядкування й 10 районних центрах.

"Інтерфакс-Україна", "Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...