Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американці ще за рік до розмови з українцями знали, куди Фаїна везе танки

Четвер, 9 грудня 2010, 11:24

Майже за рік до розмови з українською стороною американські дипломати встановили, що Кенія, якій Україна продавала зброю, перепродавала її Південному Судану.

Про це йдеться в депеші від американського посла у Кенії Майкла Раннебергера до Держдепартаменту від 10 лютого 2008 року, яку наводить Wikileaks.

"Захоплення судна Фаїна та підтвердження українського уряду, що на борту перевозяться 33 танки Т-72 підняло питання про кінцеве місце призначення вантажу", - йдеться в документі.

В депеші наводяться слова речника Програми допомоги морякам Східної Африки Ендрю Муангури, за словами якого кінцевою точкою вантажу був Південний Судан.

В депеші додається, що розвідка підтверджує його слова. Муагуру кенійська влада попередила, щоб він припинив говорити, а після цього в жовтні його арештували.

"В останній рік (2007-2008) міністерство оборони Кенії дійсно відігравало важливо роль, допомагаючи уряду Південного Судану отримувати зброю від українського уряду. Коли вантаж знімається з корабля в Момбасі, він транспортується через залізницю в Уганду, а далі в Південний Судан", - йдеться в депеші.

"Військові висловлювали невдоволення цією угодою, та дали зрозуміти, що накази йдуть з гори (від президента Кенії Мваї Кібакі)", - додає посол в своїй доповіді.

Водночас, в документі зазначається, що уряд Кенії заявляв, що кінцеве місце призначення – це військові сили Кенії.

Як відомо, США вважають Південний Судан терористичною країною та висловлювали обурення тим, що український уряд продає цій державі зброю.

Водночас Україна завжди відкидала будь-які звинувачення у тому, що вона продає танки Південному Судану.

Раніше Wikileaks оприлюднив депешу американського посла в Києві за результатами розмови з представниками України від 2009 року. Під час бесіди він продемонстрував супутникові знімки, які доводили транспортування української зброї до Південного Судану.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування