Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мінприроди розписалося, що грошей за викиди при Тимошенко їм не дали

Понеділок, 24 січня 2011, 13:30

290 млн. євро, отриманих Україною від Японії за продаж парникових квот, у 2009 році не потрапили на рахунки Мінприроди й Нацагентства екологічних інвестицій.

Про це йдеться в офіційному роз’ясненні щодо коштів, отриманих від японської сторони за Кіотським протоколом, який опубліковано 24 січня на сайті Міністерства екології та природних ресурсів.

У ньому сказано, що 290 млн євро за угодою з Японською стороною за продаж квот на викиди парникових газів у 2009-2010 роках надійшли чотирма траншами протягом квітня-липня 2009 року, та були зараховані на рахунки в іноземній валюті, відкриті на ім’я Держказначейства в АТ "Укрексімбанк".

"У 2009 році ці кошти на рахунки ані Міністерства охорони навколишнього природного середовища, ані Національного агентства екологічних інвестицій не перераховувалися та не використовувалися", - сказано в роз’ясненні.

"200 млн євро, згідно з розпорядженням Кабінету міністрів №1049-р від 09.09.2009 за підписом прем’єр-міністра Тимошенко Ю.В., були конвертовані у гривню та перераховані на єдиний рахунок Держказначейства. Решта 90 млн євро були зараховані на депозитний рахунок", - повідомляє Мінприроди.

За даними відомства, 20 травня 2010 року, "завдяки рішучій позиції президента Януковича В.Ф. та прем’єр-міністра Азарова М.Я., 290 млн євро були поновлені на спеціальних рахунках Держказначейства та стали доступними для реалізації програм за Кіотським протоколом".

Разом із тим, Нацекоінвестагентство пришвидшило роботу з проведення тендерів та визначення переможців проектів, що реалізуються в Україні у рамках угод із Японією. 29 липня 2010 року японський уряд перерахував Україні ще 150 млн євро.

У 2010 році за держпрограмою "Державна підтримка заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів парникових газів та на розвиток міжнародного співробітництва з питань зміни клімату" здійснено касових видатків на суму майже 118, 91 млн. грн. Всі видатки здійснені протягом 4 кварталу 2010 року.

Таким чином, на валютних рахунках Держказначейства України, відкритих в АТ "Укрексімбанк", знаходяться кошти в загальній сумі 270 млн. євро (гривневий еквівалент станом на 1 січня 2011 року становить понад 2,85 млрд. грн). Залишок, який обліковується на інших окремих рахунках станом на 1 січня цього року – майже 2,21 млрд. грн.

Мінприроди та Нацагентство екологічних інвестицій висловлюють впевненість у тому, що всі отримані від японської сторони кошти будуть витрачені за призначенням.

"Всі заходи, що передбачаються програмою державної підтримки заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів парникових газів та на розвиток міжнародного співробітництва з питань зміни клімату, будуть профінансовані своєчасно", - запевняються у міністерстві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування