Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-міністр: зміни до Конституції заплутали строки повноважень місцевої влади

Середа, 9 лютого 2011, 07:22

Зміни до Конституції не вирішили проблему строків проведення чергових виборів місцевої влади, що виникла у зв’язку з рішенням Конституційного Суду від 30 вересня 2010 року.

Так вважає президент Інституту правової політики, екс-міністр юстиції Микола Оніщук, повідомляє УНІАН.

"Термін повноважень депутатів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів, обраних за результатами виборів у жовтні 2010 року, становить 4 роки, оскільки на день проведення виборів вже набрали чинності рішення КСУ № 20-рп/2010 від 30 вересня 2010 року", - зазначив він.

"А змінами до Конституції, внесеними Верховною Радою 1 лютого (набрали чинності 4 лютого 2011 року), визначено, що чергові місцеві вибори мають відбуватися в останню неділю жовтня 5-го року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах", - сказав Оніщук.

При цьому експерт зауважив, що у розділі XV "Перехідні положення" врегульовано дати проведення чергових виборів до парламенту нинішньої каденції та чинного президента і нема положень щодо дати проведення чергових виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів, обраних за результатами виборів у жовтні 2010 року.

"Добре відомо, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної сили. Таким чином, депутати нинішньої каденції отримали мандат від виборців на здійснення повноважень лише на 4-річний термін, тобто, відповідно до положень Конституції України, яка діяла на момент їх обрання", - сказав Оніщук.

"Це означає, що провести наступні чергові вибори депутатів місцевих рад, сільських, селищних та міських голів в останню неділю жовтня 5-го року повноважень неможливо, оскільки вони не мають п`ятого року повноважень", - наголосив фахівець.

Таким чином, за його словами, знову виникає потреба внести зміни до Конституції, або ж, на гірший випадок, - отримати роз’яснення Конституційного Суду.

"Ситуація, що склалася, свідчить про аномальність застосованого механізму внесення змін до Основного Закону у спосіб, не передбачений розділом XIII, - через рішення Конституційного Суду", - зауважив екс-міністр юстиції.

Як відомо, 1 лютого Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів, президента, депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

Як повідомив на засіданні парламенту перший заступник голови ВР Адам Мартинюк, даний закон встановлює 5-річний термін перебування на посадах президента, народних депутатів та депутатів місцевих органів самоврядування і голів місцевих органів влади.

Він зазначив, що Верховна Рада Криму, обласні, районні, міські, селищні та сільські ради, міські, селищні й сільські голови матимуть 5-річний термін повноважень "лише за умови обрання на чергових виборах". "Всі, хто будуть обрані на позачергових виборах, все одно під час чергових виборів будуть переобиратися", - сказав він.

3 лютого президент підписав цей закон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: