МЗС не сподобалася реакція Росії на події у Львові

Середа, 11 травня 2011, 13:11

Україна сподівається на толерантне ставлення російської сторони до чутливих питань спільної історії.

Про це сказано у коментарі департаменту інформаційної політики МЗС України щодо подій у Львові 9 травня.

"На жаль, реакція російської сторони на львівські події показує, що інструменти з арсеналу антиукраїнських кампаній минулого не були викинуті на звалище історії. Переконані, що Україна і Росія продемонструє усьому світові зразок толерантності та взаємоповаги у таких чутливих питаннях, як історична пам'ять і державна ідентичність", - сказано у ньому.

При цьому у МЗС підкреслили, що Україна з розумінням ставиться до "особливої чутливості, яку мають проблеми екстремізму та ксенофобії для російських партнерів".

"Український народ з болем в серці спостерігає за активізацією націоналістичних рухів в Росії. Щире обурення викликали безчинства радикалів на Манежній площі в Москві в грудні минулого року... Ми готові спільно боротися із цим злом", - заявили у відомстві.

Водночас у МЗС також висловили жаль з приводу того, що в обох країнах "є політики, які ще в попередні роки звикли заробляти політичний капітал на провокуванні напруження у двосторонніх відносинах".

"Останнім часом Україна зробила дуже багато для того, щоб такі "діячі" залишилися без роботи. Наш спільний обов’язок зараз не дозволити їм знову вийти в центр політичної арени", - йдеться у коментарі.

На думку МЗС, події 9 травня у Львові "показали, до чого ведуть політичні ігри довкола незгасимого вогню народної пам’яті".

"Українські правоохоронні органи зробили все необхідне, щоб кожен міг вшанувати трагічні сторінки минулого так, як велить йому серце та його переконання. Українська влада дала і завжди даватиме рішучу відсіч будь-яким проявам неприйнятних і загалом непритаманних українському суспільству ворожнечі та радикалізму", - сказано у заяві.

"Часом вшанування загиблих та прояв поваги до ветеранів підміняється спробою зіграти в показний патріотизм, розділити народи на більш і менш гідних нащадків переможців фашизму. В Україні такий підхід до священної для нас всіх теми вважають принципово невірним", - додали у МЗС.

Як відомо, Держдума Росії закликала українську владу вжити заходи щодо організаторів провокацій у місті Львові 9 травня.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування