Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-посол Чехії побачив "російський слід" у дипломатичному скандалі

Субота, 28 травня 2011, 11:44

Колишній посол Чехії в Україні Павел Маша вважає нещодавній дипломатичний скандал з Чехією провокацією "проросійського крила" української влади.

Він аргументує присутність "російського сліду" тим, що вся операція була провернула публічно, а не "тишком", як це зазвичай робиться, якщо проблеми дійсно виявлені, передає ЛігаБізнесІнформ з посиланням на радіо "Прага".

Відповідаючи на питання, наскільки вигідний цей скандал Росії, Маша зазначив, що Росія зацікавлена ​​в посиленні економічного співробітництва в рамках митного союзу.

"Останнім часом зі слів і дій Януковича стало зрозуміло, що співпраця з Росією - не єдина альтернатива для України, що вона могла б укласти подібну домовленість з ЄС. З цієї причини, економічно-політичної, Росії було б вигідне охолодження відносин між Україною та ЄС", - вважає дипломат.

У той же час, зазначив екс-посол, багато політичних діячів України не вважають цей демарш ходом офіційного Києва, але акцією частини урядового істеблішменту.

"Конкретно згадується Служба безпеки України, яка цю аферу провела за згодою частини уряду (головне - зробила її гучною і доступною громадськості, це дуже важливо, що вона не зробила це тихо). Але це аж ніяк не можна вважати позицією", - сказав він.

Маша також зазначив, що на противагу "проросійському крилу" в Україні існує не стільки "прозахідне", скільки "українське крило", "яке веде політику лавірування між ЄС і Росією, на відміну від "проросійського" крила, яке цілком віддане інтересам Росії" .

При цьому дипломат вважає, що "проросійські сили" можуть посилити свій тиск на нинішнього президента Віктора Януковича.

"Дуже важко зрозуміти, який реальний вплив президента Януковича. На заході його звинувачують в автократії, що, припустимо, правда, в самій Україні, але він також залежний від інших структур, назвемо їх - економічно-владні клани", - сказав екс-посол.

"Якби Янукович був твердий, в чому я не впевнений, він би продовжував дотримуватися того курсу, з яким прийшов у владу, тобто - пожинати результати добросусідських відносин з Росією, але й вимагати певних вигод від ЄС, то була його автентична політика. Зараз складно сказати, чи здатний він на цьому триматися. А "проросійські" сили, скоріше за все, будуть ставити йому палки в колеса все частіше й частіше", - підсумував Маша.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...