У НТКУ бояться, що "суспільне телебачення" буде, як російське ОРТ

П'ятниця, 10 червня 2011, 11:32

Законопроект "Про систему громадського мовлення", схвалений Кабміном, передбачає об'єднання НТКУ та ДТРК "Культура" у Національну громадську телерадіокомпанію.

Про це сказав газеті "Комерсант-Україна" перший заступник голови Держкомітету телебачення й радіомовлення Олександр Курдинович, коментуючи законопроект, розроблений Держкомтелерадіо.

"Будуть створені два телеканали суспільно-політичної та культурно-освітньої тематики, а також дві радіостанції аналогічного формату", - уточнив він.

За словами Курдиновича, мовити громадське телебачення буде на ефірних частотах НТКУ й ДТРК "Культура". Програми ДТРК "Культура" ретранслюють всі обласні держтелерадіокомпанії, а покриття НТКУ становить 97% території України.

Фінансувати роботу Національної громадської телерадіокомпанії (НОТУ) з держбюджету передбачається протягом 4-х років, після чого кошти планується отримувати з різних джерел: від абонентської плати, продажу теле- і радіопродукції, розміщення державного замовлення, добровільних і благодійних внесків.

Як альтернативний варіант фінансування розглядається введення двох 1%-х зборів: для українських телерадіокомпаній від вартості розміщення реклами й для абонентів багатоканальних телемереж - від вартості абонплати.

"Загальний бюджет НОТУ буде складатися з сукупності бюджетів НТКУ й ТРК "Культура", а головним розпорядником коштів залишиться Держкомтелерадіо", - сказав Курдинович.

Водночас, у НТКУ сумніваються, що НОТУ буде транслювати незалежні новини: "Швидше за все, буде створене закрите акціонерне товариство за принципом російського ОРТ, і незалежних новин там не буде", - зазначили в редакції НТКУ.

Раніше радник президента, керівник головного управління АП з гуманітарних і суспільно-політичних питань Ганна Герман заявила, що законопроект Держкомтелерадіо вже "схвалили всі члени уряду".

30 вересня 2010 року президент затвердив концепцію громадського телебачення. Вона передбачала створення НОТУ на базі НТКУ. Нагляд над діяльністю громадської ТРК має здійснювати наглядова рада у складі представників громадських організацій, профспілок, органів місцевого самоврядування, адміністрації президента, Кабміну й кожної парламентської фракції.

Альтернативний законопроект у Верховній Раді зареєстрували депутати Андрій Шевченко, Євгеній Суслов (обидва - "БЮТ-Батьківщина") і Владислав Каськів (НУНС). Їхній документ залишав на розсуд співробітників редакції відбір значимих тем і подій для ефіру, передбачав повне бюджетне фінансування й заборона на розміщення реклами. Цей законопроект поки не був розглянутий парламентом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування