Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

"Газпром" висунув умови зниження ціни на газ: або злиття, або СП

Середа, 22 червня 2011, 11:33

"Газпром" запропонував продавати Україні газ за європейською ціною, але з 40%-ою знижкою, а натомість вимагає створення спільного підприємства з "Нафтогазом Україна".

Як пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела в Міненерго України й "Газпромі", про це йшлося 21 червня на переговорах делегацій "Нафтогазу" й "Газпрому".

За даними високопоставленого джерела в Міненерго, представники "Газпрому" у вівторок заявили представникам України, що вже під кінець року ціни на природний газ виростуть до $400 за тисячу кубометрів.

"Нам пояснили, що це пов’язано з рекордними показниками споживання в країнах ЄС, ринок газу якого зараз на піку", - повідомив співрозмовник газети.

За словами джерела в Міненерго, російська сторона повідомила, що внутрішня ціна для українських підприємств може бути знижена у випадку злиття "Нафтогазу" й "Газпрому" або створення двостороннього СП на базі української газотранспортної системи (ГТС).

"За умови створення СП ціна буде розраховуватися за формулою: експортна вартість мінус вартість транзиту й експортне мито. Це означає, що ціни для українських підприємств будуть на 40% нижче, ніж для європейських", - пояснив співрозмовник газети в Міненерго.

Він наголосив, що поставка російського газу за низькими цінами для українських споживачів не суперечить вимогам МВФ і ЄС про відмову від субсидування цін на газ для споживачів. "У цьому випадку йтиметься про поставки газу з іншої країни", - пояснив співрозмовник.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування