Експерти бачать в суді над Тимошенко репресії та особисту помсту

Середа, 13 липня 2011, 14:15

Абсолютна більшість експертів сходяться на думці, що кримінальна справа, відкрита проти Юлії Тимошенко, є виявом політичних репресій та вибіркового правосуддя.

Про це йдеться в прес-релізі за підсумками експертного опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи".

40 з 52 експертів назвав справу репресіями. Жоден експерт не назвав цю справу виявом справжнього правосуддя.

Серед причин відкриття кримінальної справи проти Юлії Тимошенко експерти найчастіше (42 експерти) згадували намагання представників чинної влади усунути її від участі у майбутніх виборах.

У відкритті цієї справи більшість експертів також вбачають спробу влади відволікти увагу населення від поточних соціально-економічних проблем, водночас поклавши провину за них на попередню команду, особисту помсту Юлії Тимошенко та залякування представників політичної опозиції (30 експертів).

Водночас певна частина експертів назвала однією з причин висунення кримінальних звинувачень реальні зловживання владою з боку Юлії Тимошенко під час її перебування на посаді прем’єр-міністра. Разом із тим жоден експерт не побачив у відкритій кримінальній справі початку справжньої боротьби влади з корупцією.

Абсолютна більшість експертів переконана, що судовий процес над Юлією Тимошенко не матиме істотних наслідків для Партії регіонів, партії "Батьківщина" та опозиції в цілому.

Водночас, серед тих експертів, хто відзначив такий вплив, більшість вважає, що судовий процес призведе до падіння рівня підтримки правлячої Партії регіонів, зростання популярності опозиційної партії "Батьківщина" (21 експерт) і водночас зниження ролі опозиції в цілому.

Украй негативної оцінки від експертів дістав можливий вплив судового процесу над Юлією Тимошенко на стан міжнародних відносин.

Жоден експерт не спрогнозував позитивних змін у таких індикаторах як міжнародний імідж України, переговорний процес України з ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію, інвестиційний клімат в Україні та авторитет української влади на Заході, і лише троє експертів з 52 побачили можливість покращення авторитету України в Росії.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...