Кравчук: Ґрати не можуть затулити рота Тимошенко

Понеділок, 8 серпня 2011, 13:34

Рішення Печерського райсуду Києва про арешт Юлії Тимошенко поставило під сумнів демократичні заяви влади, вважає перший президент України Леонід Кравчук.

Про це він написав у своєму блозі на "Українській правді".

"У цьому рішенні Печерського суду перетнулися фундаментальні для демократичного суспільства речі – демократія, закон, права і свободи людини. Суд – хотів він цього чи ні – поставив під сумнів демократичні заяви влади", - зазначив Кравчук.

"У багатьох людей дуже гостро постало питання, а чи не переходимо ми ту межу, за якою стирчать суха вседозволеності замість закону, свавілля замість дотримання демократичних процедур", - додав він.

Кравчук вважає, що для арешту Тимошенко не було підстав, і це рішення не було юридично мотивоване.

"І по-друге, ґрати не можуть затулити рота Тимошенко. До фізичних дій вона не вдається. В даному випадку є єдино можливий вихід. Суд приймає рішення про виготовлення для Тимошенко спеціальної маски, яка закрила би їй рота із силовим застосуванням. Суд, керуючись законодавством, не може бути упередженим і повинен створювати рівні умови і для звинувачення, і для захисту. Тоді його будуть поважати, будуть йому довіряти", - зазначив він.

На думку Кравчука, Печерський суд прийняв "необґрунтоване, неадекватне ситуації, невиправдане політично рішення щодо арешту Тимошенко, чим наніс значної шкоди Україні".

"В історії України уже таке було. І ми знаємо наслідки. Ще до цього часу оплакуємо мільйонні жертви. Це невтішні прогнози. На жаль, реалії також не менш невтішні", - написав він.

"Заради забезпечення демократії ми повинні зупинити правову вседозволеність, бо вона, як свідчить історія, пожирає не лише ворогів, але і власних дітей", - додав Кравчук.

На його думку, рішення Печерського суду, як і весь судовий процес над Тимошенко, загрожує політичній стабільності в Україні, "що сьогодні влада справедливо ставить собі в заслугу".

Кравчук також пообіцяв зробити "остаточні висновки, в т.ч. і щодо своєї особистої участі в політичних процесах, своєї позиції" після офіційних оцінок владою того, що сталося в Печерському суді, "її реальних кроків до демократії".

"А зараз закликаю всіх, хто любить Україну, хто вірить в Україну, хто хоче щастя українському народові напередодні 20-річчя нашої незалежності самим повірити в те, що ми справді хочемо свободи і демократії і зробимо все необхідне, щоб нам повірив світ. Звичайно, все це однозначно залежить від реальних дій влади, всіх її гілок. Майбутнє України в руках її народу", - закликав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування