ЄВРОПА З ЯНУКОВИЧЕМ УЗГОДЖУЮТЬ СЦЕНАРІЙ ЗВІЛЬНЕННЯ ТИМОШЕНКО

П'ятниця, 16 вересня 2011, 16:18

Один з варіантів звільнення Юлії Тимошенко з-під варти, який узгоджується президентом Віктором Януковичем з європейськими переговірниками, передбачає внесення змін до Кримінального кодексу.

Про це повідомляють джерела Української правди.

За словами співрозмовників, цей план, у разі його остаточного узгодження, має на меті декриміналізувати статтю Кримінального кодексу, за якою Тимошенко висунуто обвинувачення.

Для того, щоб Янукович міг "зберегти обличчя", це відбуватиметься паралельно зі змінами до Кримінально-процесуального кодексу.

Публічно це подаватиметься, як наближення українського законодавства до європейського в частині відповідальності за економічні злочини.

Зокрема, ця тема порушувалася на зустрічі Януковича з посланником президента Польщі Комаровського екс-президентом Александром Кваснєвським.

Вона відбулася минулої п’ятниці та тривала 2 години 40 хвилин.

За словами джерел, Кваснєвський намагався переконати Януковича у тому, що європейські лідери будуть непохитні у питанні звільнення Тимошенко, оскільки інакше це означатиме для них зраду політичного побратима по Європейській народній партії.

Крім того, питанню Тимошенко було присвячено зустріч Януковича у Ялті, на якій з боку європейських структур були присутні єврокомісар Штефан Фюле, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт і депутат Європеарламенту Ельмар Брок.

За словами джерел, співрозмовники переконували Януковича у тому, що Євросоюз єдиний у позиції звільнення Тимошенко.

Співрозмовник додав, що ЄС наполягає на двох обов’язкових умовах – звільнення Тимошенко з СІЗО та гарантування їй політичної діяльності, зокрема, можливість балотуватися на наступних парламентських виборах.

У свою чергу сторона Януковича намагається знайти формулу, яка б дозволяла йому зберегти обличчя та не визнати прямий тиск на суд.

Інший варіант звільнення Тимошенко, який обговорювався за допомогою європейських посередників, передбачав направлення справи Тимошенко на дорозслідування.

Однак протягом останніх днів найчастіше обговорюється саме декриміналізація статей Кримінального кодексу.

Як відомо, у п’ятницю заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов заявив про початок процесу внесення змін до кримінального кодексу, КПК та Кодексу адміністративних правопорушень стосовно декриміналізації економічних злочинів.

Водночас він зазначив, що ці зміни стосуються лише економічних злочинів у сфері господарських справ.  

У п'ятницю також стало відомо, що Януковичу телефонувала канцлер Німеччини Ангела Меркель і висловлювала своє занепокоєння переслідуванням опозиції. Крім того, листа Януковичу написали Держсекретар США Гілларі Клінтон та міністр закордонних справ ЄС Кетрін Ештон, і він також стосувався судових справ проти опозиції.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...