Янукович хоче витягти з тюрми економічних злочинців. Але не Тимошенко

П'ятниця, 16 вересня 2011, 15:23

Президент наступного тижня внесе до Верховної Ради зміни до кримінального кодексу, КПК та Кодексу адміністративних правопорушень стосовно декриміналізації економічних злочинів.

Про це повідомив заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов на брифінгу в Києві.

"По всім, абсолютно всім економічним злочинам після прийняття цього закону буде неможливо позбавляти правопорушників волі. Всі міри покарання за економічні злочини замінені на фінансові санкції. Тобто будь-яке позбавлення волі тепер буде замінено на штрафи", - сказав він

"І лише в тому випадку, коли правопорушник відмовиться сплачувати штраф, суд зможе позбавити його волі", - додав він.

За словами Портнова, цей закон стосується й тих, хто вже зараз перебуває під вартою або засуджені до тюремного строку.

Він додав, що усім їм будуть замінені міри запобіжного заходу та строк на відповідні штрафи.

Крім того, Портнов зазначив, що з прийняттям цього закону правоохоронні органи не зможуть вимагати у суду приймати міри запобіжного заходу у вигляді арешту для правопорушників у економічних злочинах.

"Тобто тепер суд зможе прийняти лише одну міру запобіжного заходу у вигляді застави", - додав він.

За словами Портнова, також в законі містяться норма, згідно з якою за контрабанду передбачено позбавлення волі лише в разі, якщо це стосується радіоактивних речей та наркотичних засобів.

У всіх інших випадках передбачається конфіскація всього контрабандного майна та відповідний фінансові міри покарання.

На питання журналістів, чи стосується цей законопроект статті 364 та 365 про службові злочини, які призвели до економічних збитків державі, за якою судять екс-прем'єра Юлію Тимошенко, він відповів:

"Ні, цей закон стосується лише економічних злочинів у сфері господарських справ. Закон може стосуватись лише статті 365-2 КК, яка стосується перевищення службових повноважень у господарській діяльності".

За словами Портнова, запропоновані президентом змін до законодавства мають мету пожвавлення інвестиційного клімату в Україні шляхом унеможливлення тиску правоохоронними органами на суб'єкти комерційної діяльності.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування