Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чиновника Азарова звинувачують в розтраті третини мільярда

П'ятниця, 2 вересня 2011, 11:36

Колишній генеральний директор Аграрного фонду України Олександр Маренець обвинувачується в завданні збитків державі на 346,8 млн. грн.

Як пише "Дело", Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу щодо чиновника, який був звільнений з посади у квітні цього року.

Правоохоронці підозрюють його у зловживанні службовим становищем, яке спричинило збитки держави на 346,8 млн. грн.

У таку суму обійшлася державі псевдозакупка цукру Аграрним фондом у листопаді - грудні 2010 року.

Слідство встановило, що в цей період Фонд уклав договір про поставку 45 тис. тонн цукру, заплатив за товар, проте цукор так і не був поставлений на склади.

У матеріалах слідства, текст яких є у розпорядженні видання, сказано, що Олександр Маренець "будучи посадовою особою Аграрного фонду, витратив кошти Фонду на придбання цукру і підписав акти прийому-передачі від 21 грудня 2010 до договору від 8 листопада 2010 року № 08/11/10 про закупівлю у ТОВ "Оіл Рівер" об'єктів державного цінового регулювання (цукру), чим завдав збитки в сумі 346, 885 млн. грн.".

Сама схема, по якій проводилася закупівля, носить сумнівний характер. Як з'ясувалося, компанія "Оіл Рівер", що продала товар Аграрному фонду у першій половині листопада 2010 року, не є виробником цукру.

Підприємство придбало його в державного підприємства "Харківцукорзбут" лише за місяць - у грудні 2010 року.

За свого боку, "Харківцукорзбут" також цукор не виробляє, закупивши зазначену партію напередодні угоди - наприкінці листопада 2010 року.

Товар був куплений у фірми "ПФД-Хім". Директор ТОВ "ПФД-Хім", який з іншими засновниками товариства 16 грудня 2010 продав корпоративні права на ТОВ "ПФД-Хім", пояснив слідству, що на момент продажу підприємства ніяких невиконаних договорів не було.

Він зазначив, що взаємин між "Харківцукорзбут" та ТОВ "ПФД-Хім" до 16 грудня 2010 року не було, а держпідприємство "Харківцукорзбут" йому не відомо.

Договір про продаж цукру він не бачив і не підписував.

За документами, постачання цукру відбувалася на склади, які визначені за умовами договору: 9,274 тис. тон цукру на склад ВАТ "Горохівський цукровий завод" (Волинська обл.), 5 тис. тон - на склад ТОВ "Укрсахарінвест" (Вінницька обл.), 30,776 тис. тон - на склад ТОВ "Волочиськ-Агро" ПП "Наркевицький цукровий завод" (Хмельницька обл.).

Проведеною контролюючими органами перевіркою встановлено, що цукор на ці склади не поставлявся.

Мало того, підприємства, на склади яких поставлявся товар, ніяких фінансово-господарських взаємовідносин з компаніями, що фігурують у документах про постачання цукру - "Оіл Рівер", "Харківцукорзбут", "ПФД-Хім" та Аграрним фондом Україні не мали за винятком укладеного договору від 10 грудня 2010 про оренду складського приміщення між ВАТ "Горохівський цукровий завод" та ДП "Харківцукорзбут".

При цьому оплата за поставку цукру від Аграрного фонду компанії ТОВ "Оіл-Рівер" надійшла згідно з платіжним дорученням від 11 листопада 2010 року.

Нагадаємо, уродженець Донецька Олександр Маренець був призначений на посаду глави Аграрного фонду 17 травня 2010 року і був звільнений за власною заявою 4 квітня 2011 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування