Мовне питання ділить українців порівну - опитування

Вівторок, 6 вересня 2011, 20:05

Для половини мешканців України основною мовою спілкування є українська мова.

Про це свідчать дані дослідження, проведеного компанією Research & Branding Group.

Практично для половини (47%) жителів України, основною мовою спілкування в сім'ї/вдома є українська мова.

Російською мовою в сім'ї/вдома спілкуються 37% жителів країни. В рівній мірі російською та українською спілкуються 15% українців.

У регіональному розрізі в сім'ї/вдома перевагу українській мові віддає переважна більшість жителів Західної України (95%) і дві третини жителів Центральної України (60%).

Тоді як російську мову у спілкуванні в сім'ї/вдома використовують більше двох третин жителів Південного Сходу України (66%).

На роботі/за місцем навчання переважно українською мовою країни спілкуються 45% жителів країни, російською мовою - 35% українців.

Двомовними є (18%) опитаних респондентів.

У регіональному розрізі на роботі/за місцем навчання українською мовою спілкуються переважна більшість жителів Західної України (93%) і більше половини жителів Центральної України (54%).

Тоді як жителі Південно-Східної Україну на роботі/за місцем навчання частіше користуються російською мовою (63%)

Думки українців розділилися практично порівну щодо вибору державної мови: за українську мову в якості єдиної державної виступає 48% українців, а за дві державні мови (українська і російська) - 49% українців.

У регіональному розрізі число прихильників єдиної державної мови (української) переважає на Заході (88%) і в Центрі (65%) країни, а прихильники двомовності представляють переважно Південний Схід України (76%).

Дослідження проводилося з 12 - 22 серпня 2011 року. Збір інформації проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України і АР Крим.

Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2075 осіб.

Очікувана середня помилка вибірки складає +-2,2%.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування