Нацбанк дозволить обмінювати валюту без копіювання паспорта?

Понеділок, 10 жовтня 2011, 09:32

Нацбанк збирається спростити валютообмінні операції тим, що здати іноземну валюту можна буде, лише пред’явивши паспорт, без його ксерокопіювання.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", кардинальних змін не відбудеться.

Джерело в НБУ повідомило: "Ми спрощуємо приймання валюти. Клієнту достатньо буде показати якийсь документ (паспорт), не випускаючи його з рук і без зняття ксерокопії документа".

Одночасно НБУ перевірятиме банки й агентські пункти на предмет безпідставних відмов громадянам в обміні валюти. 

Як відомо, згідно з постановою НБУ №278 з 23 вересня громадяни зобов’язані при валютообмінних операціях пред’являти паспорт для ксерокопіювання.

Начальник казначейства одного з великих банків розповів: "Більшість клієнтів боялася йти в кіоски тільки перші два тижні після цього. Але потім люди зрозуміли, що такий масив інформації ніяке відомство обробити не зможе, і обсяги операцій відновилися".

Видання зазначає, що головною причиною зниження міжнародних резервів Нацбанку на $3,26 млрд у вересні стала активна скупка валюти населенням.

Як повідомив газеті перший заступник голови НБУ Юрій Колобов, за перший місяць осені населення продало банкам $1,5 млрд, тоді як придбало більш ніж удвічі більше – $3,5 млрд.

"Вереснева переоцінка валют, які є у нас у резервах, теж мала місце, але ажіотажне перевищення попиту з боку населення над продажем в окремі дні становило понад $200 млн", - сказав він.

При цьому чисто від’ємне сальдо операцій НБУ на міжбанку досягло $1,9 млрд.

За словами Колобова, основний попит на валюту, який фіксується як купівля її громадянами, формував тіньовий ринок продажу товарів. 

Скупка населенням понад $2 млрд була максимальною з листопада 2008 року, дещо менше – $1,9 млрд – було виведено з банків у грудні 2010 року.

За даними НБУ, у перші п'ять днів жовтня сальдо перевищення купівлі валюти населенням над продажем коливалося в межах $36-78 млн. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування