Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС - Європі: "Судова справа не може використовуватися як засіб тиску"

Вівторок, 11 жовтня 2011, 17:16

Справа Юлії Тимошенко не повинна завадити укладанню угоди про асоціацію з Європейським союзом, заявляє МЗС України.

"Угода про асоціацію між Україною та ЄС покликана продовжити процес об’єднання Європи, який було розпочато два десятиліття назад. Саме тому обмеження відносин України та ЄС статусом сусідства є для української сторони цілком неприйнятним", - заявляє МЗС.

"У рамках угоди ми взяли на себе зобов’язання, які є співмірними із зобов’язаннями країн-кандидатів, не отримуючи при цьому необхідної фінансової допомоги, оскільки бачимо історичну місію даного документу у тому, щоб відкрити шлях Україні до Європи", - наголошує відомство.

У Міністерстві закордонних справ переконані, що "продовження процесу розширення є запорукою життєздатності ЄС та його історичної перспективи".

"Україна зацікавлена в успішності проекту об’єднаної Європи і готова взяти на себе відповідні зобов’язання, якщо ЄС візьме на себе співмірні зобов’язання щодо України", - зазначає МЗС.

"Будь-які внутрішні процеси чи одномоментні події не можуть бути причиною відмови від такої взаємності, оскільки йдеться про стратегічну перспективу відносин України та ЄС", - зазначає відомство.

"Справа Тимошенко не є винятком і не повинна мати будь-якого негативного впливу на процес укладення угоди про асоціацію, про що сама пані Тимошенко неодноразово заявляла", - наголошує МЗС.

Зовнішньополітичне відомство нагадує, що вирок, винесений Тимошенко 11 жовтня, – це "справа суду", і екс-прем’єр та її адвокати можуть подати апеляцію.

"Українська влада в межах своїх конституційних повноважень зробить все можливе для забезпечення прозорості цього процесу", - запевняє МЗС і додає: "Виконавча влада жодною мірою не втручається і не втручатиметься у цей процес".

"Парламент може відіграти свою роль, внісши зміни до Кримінального кодексу та інших законів України з метою декриміналізації порушень, за вчинення яких була засуджена Юлія Тимошенко", - зазначає міністерство.

МЗС заявляє: "Українська влада готова до співпраці з нашими закордонними партнерами з метою реформування та посилення нашого судочинства, але не може йти на порушення основоположних принципів права і брати на себе функції суду".

"Ні українські, ні закордонні чиновники не можуть здійснювати тиск на судову гілку влади. Судова справа не може також використовуватися як засіб тиску у переговорному процесі щодо угоди про асоціацію", - стверджує міністерство.

МЗС також висловлює готовність до продовження діалогу з партнерами і сподівається на "політичну волю і далекоглядність щодо майбутнього України та всього європейського континенту" з боку ЄС у формі завершення переговорів про асоціацію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: