Журналістські розслідування не вважатимуться доказом у суді – НУНСівець

Вівторок, 25 жовтня 2011, 10:58

Після тлумачення Конституційного Суду про неможливість використання як доказів матеріалів, отриманих неуповноваженими особами, журналістські розслідування не будуть аргументом у суді.

Таку думку в ефірі 5 каналу висловив народний депутат від НУНС Володимир Ар'єв, повідомляє прес-служба "Народної самооборони".

"Я можу сказати одне, що журналістські розслідування в Україні фактично будуть тільки стрясати повітря, і матеріали, зібрані особистістю, не уповноваженою державою, будуть тільки папером або відео, як інформація для суспільства", - сказав Ар'єв.

На його думку, те, що факт злочину зафіксував простий громадянин, не повинно перешкоджати суду встановити міру покарання для злочинця.

КС 21 жовтня оприлюднив роз’яснення, згідно з яким обвинувачення у вчиненні злочину не може бути засноване на даних, отриманих незаконним способом, а саме: з порушенням конституційних прав і свобод людини і громадянина (крім випадків, передбачених Конституцією), "з порушенням встановленого законом порядку, засобів, джерел отримання фактичних даних, а також не уповноваженою на це особою".

"Проведення оперативно-розшукової діяльності громадськими, приватними організаціями та особами, іншими органами або їхніми підрозділами, крім визначених у ч.1 цієї статті заборонено", - підкреслюється в рішенні суду.

Ч. 1 ст. 5 закону про оперативно-розшукову діяльність визначає структури, які мають право на проведення слідчих заходів: СБУ, МВС, Міноборони й Держприкордонслужба, у яких є розвідувальні підрозділи, податкова міліція й Управління держохорони.

Нагадаємо, у серпні суд у справі Юлії Тимошенко долучив до "газової справи" розслідування "Української правди" стосовно впливу Адміністрації президента на процес над екс-прем'єром.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування