Україна і ЄС провалили останній раунд переговорів про асоціацію

Четвер, 27 жовтня 2011, 10:54

20-й раунд переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом завершився провалом.

Про це пише "Коммерсантъ-Украина" з посиланням на власні джерела.

За інформацією видання, Київ не відступив від вимоги фіксації в документі перспективи членства в ЄС і не пішов на компроміс з інших суперечливих моментів.

Єдиним питанням, у якому досягнутий успіх, стала відмова від терміну "довгостроковий" щодо скасування візового режиму.

Проте назвати це досягненням переговорних груп не можна - сторони лише реалізували рішення, досягнуте на саміті Східного партнерства.

Керівник переговорної групи Євросоюзу Мирослав Лайчак підтвердив фактичний провал переговорів:

"Важко назвати раунд успішним. Він відбувся у діловій атмосфері, але я очікував, що ми зможемо просунутися у деяких питаннях далі, ніж у нас вийшло".

"Це дуже складний договір, ми обговорюємо багато питань, так що просування є завжди. Але я справді сподівався на більший прогрес", - додав він.

"Це ніде не було зафіксовано, але в нинішній ситуації кожен з раундів міг би стати останнім. Оскільки на переговорах ми не змогли узгодити низку питань, ми вирішили домовитися про дату наступного раунду після того, як у нас з'являться хороші шанси на просування", - заявив директор європейської дипломатичної служби зі східними сусідами ЄС.

Лайчак зазначив, що дуже хотів би, щоб це було цього року: "Європейська сторона до цього готова".

"Порядок нашої роботи передбачає, що у завершальній фазі деякі з цих питань будуть обговорюватися на найвищому рівні. Але для проведення зустрічі на такому рівні потрібна політична атмосфера, яка сприятиме її результативності", - впевнений представник ЄС.

У той же час Мирослав Лайчак наполягає, що угоду про асоціацію не можна використовувати для вирішення питань членства або подібних:

"Ми не уникаємо цих питань у наших взаєминах, але будемо їх обговорювати тоді, коли прийде час, і в тій формі, яка для цього потрібно".

"Зрозумійте, угода про асоціацію з Євросоюзом - це не договір про перемир'я з ворогом. Це партнерський договір, який нічого не нав'язує, в якому сторони добровільно беруть на себе зобов'язання", - говорить керівник переговорної групи.

За його словами, передбачається, що держава, що підписала договір, бере на себе добровільне зобов'язання йти в будь-якому напрямку - "ми говоримо про дух європейської інтеграції".

"Є сфери, в яких ЄС очікував більшого. Насамперед я говорю про реформування юстиції, системи управління, про реформу правової системи. До того ж хотілося б, щоб ці реформи здійснювалися на основі рекомендацій Венеціанської комісії, ОБСЄ та самого Євросоюзу", - резюмував Мирослав Лайчак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування