Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура наплутала зі справою Тимошенко про "напад на СІЗО"?

Понеділок, 31 жовтня 2011, 09:09

Юлія Тимошенко не брала участі у травні 2003 року у спробах народних депутатів пробратися в Чернігівське СІЗО, де перебував її свекор Геннадій Тимошенко.

Про це пише "Комерсант-Україна", вважаючи, що саме про цей епізод говорив у п'ятницю перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, розповідаючи про справи у відношенні Тимошенко, які ще розслідуються.

Керівник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко не зміг уточнити подробиці справи про "напад на Чернігівський слідчий ізолятор".

Але видання зазначає, що єдиний епізод у діяльності Тимошенко і її політичної сили, який може бути пов'язаний з нею, мав місце у 2003 році.

Тоді в Чернігівський слідчий ізолятор був доставлений Геннадій Тимошенко, затриманий у числі інших колишніх співробітників ЄЕСУ за обвинуваченням у "незаконному заволодінні $2,251 млрд, отриманих від реалізації російського природного газу".

13 травня 2003 року Апеляційний суд Києва виправдав представників ЄЕСУ, однак у ГПУ пред’явили їм нове обвинувачення – у прихованні валютного виторгу – і на підставі цього відмовилися випускати їх із СІЗО. 

14 травня того ж року в Чернігові побувала група народних депутатів на чолі зі Степаном Хмарой (фракція БЮТ). Того дня Хмара переліз через огорожу СІЗО й вступив у конфлікт із його співробітниками.

"Так, я справді потрапив на територію СІЗО й зірвав погони з одного негідника, не буду цього заперечувати", - сказав тепер газеті Хмара.

"Але про яке захоплення вони тепер говорять? Ми що, двері чи вікна вибивали? Як взагалі пара неозброєних депутатів може захопити будівлю з озброєною охороною?", - заявив він.

До слова, 27 жовтня поточного року кореспондент газети бачив Хмару біля входу в Генпрокуратуру, але колишній депутат запевнив, що останнім часом не давав свідчень по епізоду в Чернігові. "Іноді я справді ходжу в Генеральну прокуратуру, але не по цій справі", - сказав він. 

Сама ж Юлія Тимошенко в подіях у чернігівському СІЗО не брала участі. У неї є алібі: 14 травня 2003 року лідер БЮТ із найближчими соратниками намагалася потрапити в Лук'янівське СІЗО, де перебували її чоловік Олександр Тимошенко та головний бухгалтер ЄЕСУ Антоніна Болюра.

Повторну спробу проникнути у київське СІЗО Юлія Тимошенко і її соратники здійснили в червні 2003 року, після чого ГПУ порушила у відношенні лідера БЮТ справу за ст. 341, ч. 1 ст. 343 і ч. 2 ст. 345 Кримінального кодексу ("захоплення державних і громадських будівель", "втручання у діяльність співробітника правоохоронного органа", "насильство у відношенні співробітника правоохоронного органа").

Газета не виключає, що Кузьмін мав на увазі саме ці епізоди, а не події в Чернігові. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: