Міліція заперечує катування дослідника голодомору

Субота, 26 листопада 2011, 14:50

МВС спростовує інформацію про застосування фізичного впливу на директора Асоціації дослідників голодомору в Україні Олександра Ушинського 22 листопада.

Як повідомляє прес-служба відомства, незважаючи на постанову Окружного Адміністративного суду Києва про заборону проведення масових заходів у центрі столиці в період 21-22 листопада, члени кількох громадських організацій зібралися 22 листопада на Майдані Незалежності.

До ініціаторів проведення заходів було доведено постанову суду про заборону їх проведення.

Разом з тим, як запевняють у МВС, міліція не перешкоджала активними діями зібранням громадян до того моменту, поки група громадян не рушила на проїжджу частину вулиці Хрещатик в районі Майдану Незалежності з метою перейти її в напрямку вулиці Городецького.

Аби запобігти виходу громадян на проїжджу частину вулиці, що створює перешкоду дорожньому рухові, а також створює загрозу життю та здоров’ю громадян, працівники міліції вишикувалися у шеренгу.

"В цей момент кілька учасників акції почали хапати працівників міліції за одяг та елементи екіпіровки, намагалися зірвати захисні шоломи, ігноруючи законні вимоги правоохоронців про припинення порушень громадського порядку", - стверджують у міністерстві.

Працівниками міліції на підставці положень закону "Про міліцію" було прийняте рішення про затримання 4 найбільш активних учасників інциденту, серед яких був Ушинський, а також їх подальше доставляння до територіального відділу міліції № 4 Шевченківського райуправління внутрішніх справ для складання адмінпротоколу.

"Близько 22-ї години того ж дня, після складання матеріалів про адмінправопорушення, доставлені громадяни були відпущені додому. Заходи фізичного впливу до вказаних осіб не застосовувалися", - підкреслюють в МВС.

Водночас, у відділі зв’язків з громадськістю київської міліції УНІАН зазначили, що "голослівні, нічим не підтверджені, заяви пана Ушинського мають явно провокаційний характер".

"Гучні заяви для ЗМІ про побиття та обмеження свободи соціальні активісти використовують досить часто. Це один з найпоширеніших прийомів привернути увагу до своєї особи та виправдати нехтування нормами чинного законодавства або агресію по відношенню до міліції", - переконані у київській міліції.

Там наголошують, що загальний час перебування Ушинського у ТВМ-4 Шевченківського райуправління міліції не перевищує трьох годин. При цьому претензій до працівників міліції він не мав, на здоров’я не скаржився.

"Його протиправні дії по вулиці Хрещатик зафіксовані технічними засобами. На відео добре видно, хто саме першим кинувся на кордон працівників міліції, щоб, прорвавши його, блокувати проїжджу частину вулиці Хрещатик. Під час цієї спроби він проявив неабияку агресію стосовно міліціонерів, хватав їх за формений одяг, намагався зірвати захисні шоломи. Його поведінка красномовно свідчить сама за себе", заявили у міліції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування