ЄС погодився згадати лише "європейську ідентичність" України

Вівторок, 20 грудня 2011, 10:09

У преамбулі до погодженого 19 грудня тексту угоди з Євросоюзом пункт про перспективу членства України в договорі відсутній.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

Немає в тексті й згадування про 49-ту статтю Європейського договору, яка передбачає право європейських держав подавати заявку на членство в ЄС – це формулювання розглядалося Києвом як одне з компромісних. 

"Єдине, на що ми погодилися – це згадування про європейську ідентичність України. Але й ця фраза записана не в тій редакції, на якій наполягав Київ, і не може розцінюватися як вказівка на європейську перспективу", - розповів високопоставлений європейський дипломат.

За наявною інформацією, даний пункт говорить, що ЄС "бере до відома" інформацію про європейську ідентичність України, на більше країни-члени ЄС поки не згодні. 

Один із європейських дипломатів також сказав, що ключові рішення були підготовлені ще до зустрічі президента України Віктора Януковича з президентом Європейської ради Германом ван Ромпеєм і президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу.

"Ми не знаємо, про що вони говорили, адже всі їхні рішення були підготовлені заздалегідь, а в підсумкову заяву були внесені лише невеликі правки. Очевидно, йшлося про ситуацію в Україні", - сказав цей дипломат. 

Янукович, виступаючи на відкритій частині саміту Україна – ЄС, заявив: "Україна виходить із того, що кожна європейська держава може претендувати на повноцінне членство в ЄС".

Баррозу ввечері на зустрічі із представниками громадських організацій – поза рамками саміту – також розмито зазначив: "Так, ми будемо разом... Ми вважаємо, що Україна є членом європейської родини".

Що ж до парафування угоди, то перший віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив, що на технічне доопрацювання тексту угоди про асоціацію буде потрібно "місяць-півтора".

Але джерело в українській переговірній команді припускає: "Можливо, парафування вдасться провести тільки в березні". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування