Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокати Тимошенко розповіли Європейському суду про тарганів і щурів у СІЗО

Четвер, 22 грудня 2011, 13:32

У матеріалах справи Юлії Тимошенко, яку розглядає Європейський суд з прав людини, є звіт європейських експертів про умови Лук'янівського СІЗО.

Серед документів апеляції Тимошенко, розміщеної на сайті Європейського суду, зокрема, фігурує звіт Європейського Комітету із запобігання Європейського комітету із запобігання тортур.

Звіт, опублікований 21 листопада 2011, грунтується на результатах відвідування делегацією України з 9 по 21 вересня 2009.

На думку експертів організації, враховуючи те, що більшість ув'язнених перебувають у СІЗО тривалий час, ставлення до арештантів можна назвати нелюдським і таким, що принижує їхню гідність.

Зокрема, вони відзначають крайню переповненість Київського СІЗО.

За їхніми даними, СІЗО розраховане на 2950 місць, проте станом на вересень 2009 року в ньому перебувало понад 3440 осіб.

Делегація відвідала 18 камер-"коробок" площею 4 квадратних метри, у яких є тільки лавка, практично відсутня вентиляція і не проникає природне світло.

Ув'язнені повідомили, що їх тримають у таких "коробках" по 8 годин без їжі і можливості сходити в туалет.

"Більшість чоловічих камер істотно переповнені. У багатьох з них кількість ув’язнених перевищує кількість спальних місць, що змушує арештантів спати по черзі або на підлозі. Наприклад, в камері площею близько 50 квадратних метрів може перебувати 52 людини, при цьому спальних місць всього 40", - сказано у звіті.

Експерти відзначають, що через переповненість камер і відсутність вентиляції, в них дуже душно і брудно.

"Рівень гігієни - вкрай незадовільний: у деяких камерах делегація побачила тарганів, а ув'язнені скаржилися на щурів. Сантехніка (туалети та умивальники) в камерах, в основному, стара", - йдеться в документі.

Водночас експерти відзначили, що умови перебування ув'язнених у жіночому відділенні СІЗО дещо кращі.

"Камери не такі переповнені (в середньому 6 ув’язнених у камері площею 8 квадратних метрів, 16 ув'язнених у камері площею 27 квадратних метрів). У камери вільно надходить природне світло, але вентиляція недостатня. Арештанти скаржаться, що влітку дуже спекотно. Санітарний блок відділений від загального приміщення, є холодна і гаряча вода", - йдеться у звіті.

Делегація підкреслює, що СІЗО не забезпечує ув'язнених жодними засобами особистої гігієни, окрім мила, а душ вони можуть приймати тільки раз на тиждень.

За результатами відвідин СІЗО в 2009 році Комітет рекомендував негайно вжити заходів для забезпечення ув'язнених спальними місцями, вирішити проблему переповненості камер, вентиляції і надходження природного світла.

Також рекомендовано відремонтувати камери, забезпечити належний рівень гігієни і поліпшити якість їжі.

Водночас, в апеляції захист Тимошенко описав умови її утримання в СІЗО, які раніше неодноразово озвучувалися її адвокатами.

Захист Тимошенко також надав суду висновки низки міжнародних експертів про політичну ситуацію в країні.

Зокрема, до скарги приєднано звіт про ситуацію із захистом прав людини в Україні, підготовлений Держдепартаментом США за результатами моніторингу за 2010 рік.

Крім того, наводяться висновки Гельсінського комітету, які були включені в резолюцію Європарламенту від червня 2011 року, згідно з якими в ході розгляду справ, зокрема, проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, були виявлені "масові порушення Європейської конвенції з прав людини".

Зазначимо: за даними Пенітенціарної служби України, цього року Комісія Єврокомітету з запобігання тортур відвідувала Київське СІЗО 29 листопада - 1 грудня. Адвокат Сергій Власенко саме з цим пов’язував переведення Тимошенко у відремонтовану камеру.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: