Табачника зловили на "неефективності" підручників

Понеділок, 26 грудня 2011, 20:07

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту неефективно, неекономно і з порушеннями використовує бюджетні кошти.

Такими є результати аудиту ефективності використання коштів держбюджету, виділених у 2010-2011 роках на забезпечення навчальних закладів підручниками і посібниками, йдеться у повідомленні прес-служби Рахункової палати.

За їх даними, "держзамовлення на виготовлення і доставку підручників, яке затверджується практично наприкінці бюджетного року, є формальним і фактично не впливає на випуск навчальної літератури".

"При технології виготовлення підручників до п'яти місяців, постійною є практика спрямування коштів на цю мету за два-три місяці до початку навчального року", - йдеться в повідомленні.

"У результаті для термінового виготовлення підручників видавництва закуповували папір за цінами, вищими за ринкові на 30-40%, через що були неефективно використані 6,9 мільйонів гривень бюджетних коштів", - повідомляє прес-служба.

МОНмолодьспорт не перевірив виробничі потужності переможця тендерних процедур з надання поліграфічних послуг ТОВ "Побутелектротехніка", яке виявилося фактично посередником, а не виконавцем замовлення.

"Тому після випуску 10 найменувань підручників на рахунку підприємства залишилося від 66 до 84% отриманих коштів, що призвело до додаткових витрат з бюджету 5,9 мільйонів гривень", - йдеться в повідомленні.

Непрозорою є і процедура конкурсного відбору підручників та ухвалення рішень про їх видання.

"Так, на випуск 24 підручників, які не подавалися на конкурс або не стали в ньому переможцями, з порушенням чинного законодавства використано 30,9 мільйонів гривень", - заявили в Рахунковій палаті.

"Основна причина вказаних порушень - незадовільна організація роботи МОНмолодьспортом. Спрямовані з бюджету 319 мільйонів гривень на випуск підручників не забезпечили потреб навчальних закладів у сучасній навчальній літературі", - йдеться в заяві.

"Аудитори зазначили, що за умов економного й ефективного використання бюджетних коштів лише у 2010-2011 роках можна було додатково видати 3,4 мільйони підручників, або майже на чверть більше виготовлених", - зазначили у Рахунковій палаті.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування