Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Стуса та Івасюка не стали відбирати Героїв

Понеділок, 5 грудня 2011, 18:11

Суд визнав законними укази президента про присвоєння звань Героїв України поетові Василю Стусу і композитору Володимиру Івасюку.

Відповідне рішення ухвалив Вищий адміністративний суд України, повідомляють "Коментарі" з посиланням на УНІАН.

За словами донецького адвоката Володимира Оленцевича, він отримав з Вищого адмінсуду постанови, якими залишені без змін рішення Донецького апеляційного адміністративного суду, якими раніше було відмовлено в задоволенні позовів Оленцевича щодо указів про присвоєння Стусу (1938-1985 рр.) і Івасюку (1949-1979 рр.) звання "Герой України".

"Протягом більш ніж двох років це провадження залишалося без руху. І тільки 9 листопада 2011 Вищий адмінсуд остаточно залишив мій позов по Стусу без задоволення", - сказав Оленцевич.

Він розповів, що аналогічною була й доля його позову щодо указу про присвоєння звання Героя України Івасюку.

"16 квітня 2009 року я подав позов до Донецького окружного адміністративного суду про визнання незаконним Указу президента України Віктора Ющенка від 1 березня 2009 року "Про присвоєння Івасюку звання Герой України" на тій підставі, що Івасюк на момент нагородження також не був громадянином України. Однак суд у задоволенні мого позову відмовив", - зазначив Оленцевич.

За його словами, після того, як Донецький апеляційний адмінсуд відхилив його апеляційну скаргу, він подав касаційну скаргу до Вищого адмінсуду, який 8 жовтня 2009 року ухвалив відкрити провадження за цим позовом.

"Точно також, протягом двох років, це виробництво залишалося без руху. І тільки 29 листопада 2011 року Вищий адмінсуд поставив крапку і залишив мій позов без задоволення", - сказав Оленцевич.

Коментуючи постанови суду, Оленцевич заявив, що вони викликають у нього "певне здивування".

"Абсолютно аналогічні мої позови по Степану Бандері та Роману Шухевичу були задоволені", - нагадав адвокат, уточнивши, що позови по Бандері, Шухевичу, Стусу й Івасюку розглядали різні склади суддів.

"Виходить, що Вищий адмінсуд прийняв цілком протилежні рішення з абсолютно аналогічним речам", - заявив Оленцевич.

У той же час він визнав, що "раз ці рішення остаточні, значить, вони правильні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування