Литвин: декриміналізація все одно не звільнить Тимошенко

Середа, 15 лютого 2012, 18:58

Декриміналізація ст.364 і ст.365 Кримінального кодексу не вирішить проблему звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко з в'язниці.

Таку думку озвучив спікер Верховної Ради Володимир Литвин в ефірі радіо "Ера" у середу ввечері.

"Я повинен вам сказати, те що запропонували в плані, так би мовити, приведення статей 364 і 365 Кримінального кодексу у відповідність до положень конвенції ООН з цього приводу, не вирішить проблему", - сказав він.

Литвин підкреслив, що розробники законопроекту не повністю відобразили відповідну норму конвенції ООН в законопроекті.

Спікер пояснив, що українське законодавство встановлює, що зловживання владою і службовим становищем - це дії особи, які спричинили збитки держави, або інших громадян.

У конвенції ООН встановлюється, що зловживання владою, або службовим становищем - це дії службової особи, яка переслідувала мету отримати завідомо неправомірну вигоду для себе, в інтересах інших осіб або третьої сторони.

Литвин зазначив, що розробники відповідного законопроекту в Україні не включили слова, що стосуються третьої сторони, і стверджують, що в тексті свого законопроекту повністю відобразили відповідні положення конвенції ООН.

Він також підкреслив, що юристи апарату Верховної Ради вивчили запропоновані законопроекти, провели консультації з суддями і прийшли до попереднього висновку, що навіть якщо прийняти цей закон і президент його підпише, то це не означає, що буде вирішене питання, що стосується Тимошенко.

"Що стосується Юрія Луценка, пропозицій взагалі не вносилося. Є тільки розмови з цього приводу. Виникає питання: якщо необхідне рішення, то необхідно зафіксувати в перехідних заключних положеннях, як ця норма буде застосовуватися по конкретній справі", - сказав він.

При цьому спікер пояснив, що якщо цю норму не застосовувати по конкретній справі, то необхідно зафіксувати, як ця норма буде застосовуватися щодо людей, які засуджені і відбувають покарання за перевищення службових повноважень і зловживання владою.

Литвин пояснив, що за різними оцінками, в Україні таких людей від 500 до 800.

Він зазначив, що якщо говорити про правовий вихід з ситуації, що склалася, то можна сподіватися на касаційний розгляд справи Тимошенко і сподіватися на те, що можна прийняти рішення "персонально під цю справу".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування