В Україні знову заговорили про зрив поставок БТР в Ірак

Четвер, 16 лютого 2012, 07:29

Глава Держфінінспекції Петро Андрєєв обвинуватив Харківське конструкторське бюро ім. Морозова в зриві контракту на поставку бронетранспортерів до Іраку.

Про це повідомляє газета Комерсант.

Глава Держфінінспекції Петро Андрєєв обвинуватив колишнього гендиректора ХКБМ Михайла Борисюка в зриві контракту на поставку українських БТР-4 в Ірак і нецільовій витраті коштів.

"Через діяльність керівників ХКБМ Україна втратила контракт по Іраку вартістю $2 млрд",- заявив Андрєєв.

За його словами, близько 50 млн грн, виділених з держбюджету на модернізацію БТР-4 у відповідності зі стандартами НАТО, були направлені в комерційний банк, що очолював син Борисюка, а сам директор був одним з його співзасновників. 

Заяви Андрєєва обурили в керівників держконцерну "Укроборонпром" (у його структуру зараз входить ГК "Укрспецекспорт").

"Україна виконує контракт на поставку озброєнь в Ірак. Немає підстав говорити про те, що цей контракт зірваний",- заявив  гендиректор "Укроборонпрому" Дмитро Перегудов.

За його словами, у цей час "чотири з шести літаків Ан-32 прийняті іракським замовником після технічної інспекції".

За перші два літаки іракська сторона повністю перерахувала кошти ГК "Укрспецекспорт" згідно з контрактом, уточнив Перегудов. Він також зазначив, що на Харківському заводі ім. Малишева завершується виробництво другої партії бронетехніки для Іраку в кількості 62 одиниці. 

В. о. генконструктора ХКБМ Олександр Веретенніков назвав слова Петра Андрєєва "вигадкою".

"Людина має усвідомлювати те, що вона каже. Особисто я не збираюся вступати з ним (Андрєєвим) у полеміку",- сказав Веретенніков.

А гендиректор підприємства "Завод ім. Малишева" Микола Бєлов дізнався про зрив іракського контракту від видання. "Завод працює за планом по виробництву техніки для Іраку. Ми чекаємо лише приїзду замовника", запевнив він.

Контракт із міністерством оборони Іраку на поставку шести літаків Ан-32 і 420 одиниць бронетранспортера БТР-4 був укладений дочірнім підприємством "Прогрес" держкомпанії  "Укрспецэкспорт" в 2009 році.

Контракт фінансується США в рамках витрат на надання військової допомоги іноземним державам і становить $2,4 млрд. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування